Turecko? Vážné info o tom, co dělá v Sýrii. Toto naše média nepsala

21.10.2019 13:40

Pětačtyřicátý prezident USA Donald Trump se holedbá tím, že dojednal příměří na severu Sýrie. Prý si tam Turci a Kurdové hráli chvíli na válku a přišel čas to zastavit. A jelikož současný pán Bílého domu popisuje válku na severu Sýrie opravdu v odlehčeném duchu, novinářka Markéta Kutilová se rozhodla lidem předložit obraz, co se tam opravdu děje. Není to pěkný pohled...

Turecko? Vážné info o tom, co dělá v Sýrii. Toto naše média nepsala
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Z kurdské vlajky svítí sluníčko

Americký prezident Donald Trump nařídil stažení vojáků USA ze severu Sýrie s odůvodněním, že v tomto regionu spolu válčí odedávna a není to věc Američanů. Turci jsou navíc pro Američany partnerem v rámci NATO. Kurdové sice představovali hlavní pozemní sílu, která čelila teroristům z Islámského státu, a v tomto boji byli též americkými spojenci, ale nejsou členy NATO.

Anketa

Dělá vám starosti zdraví prezidenta Zemana?

61%
39%
hlasovalo: 7869 lidí

Potom, co začali na severu Sýrie Turci Kurdy masakrovat, se však Trump ocitl po palbou kritiky. Viceprezident Mike Pence se proto sešel s tureckým prezidentem Recepem Erdoganem a dojednali spolu příměří. Kurdové i Turci se však obviňují z toho, že ho porušují.

„Trump se chlubí, jaké příměří vyjednaly USA mezi Tureckem a Kurdy. Podle něj si kluci jen tak trochu pohráli na vojáky. A jak vypadá tohle bezva příměří v praxi? Před chvílí turecká letadla bombardovala pár vesnic východně od města Sere Kanie (Ras al ajn) – zabito 7 civilistů, 21 zraněno a zabiti 4 vojáci SDF,“ napsala Kutilová na sociální síti Facebook s odkazem na svobodné syrské jednotky, které bojují s režimem Bašára Asada od počátku občanské války.

„Od rána z místa bojů přicházejí zprávy, že turečtí žoldáci – islamisté ze skupin Turecké syrské svobodné armády – příměří nedodržují. A teď turecká letadla bombardují vesnice, kde jsou ještě civilisté. Civilisté jsou navíc i uvnitř města Sere Kanie, o nějž se týden bojuje. Nemohou ale ven. Navíc Turecko brání vstupu do města i zdravotníkům. Uvnitř města je nyní 38 zraněných, vojáků i civilistů,“ pokračovala v popisu situace.

Pokud takhle vypadá příměří, pak by prý novinářku zajímalo, zda se jednou někdo bude zabývat tureckými válečnými zločiny. A prezidentu Trumpovi doporučila, aby se jel na sever Sýrie podívat a zjistil, jak jeho příměří vypadá v praxi.

Za Turecko podle jejích informací bojují vytrénovaní žoldáci, kteří jsou také do konfliktu zapojeni od začátku. Protože původně bojovali proti teroristům z Islámského státu. Proto podle Kutilové měli i podporu Američanů. Ale dnes už je situace jiná.

„Některé z nich Turecko podporuje od roku 2013, jiné od roku 2016, kdy z nich Turecko vytvořilo tzv. Syrskou národní armádu, SNA. Jejich ideologií je islamismus, panarabismus, otomanismus, antiamerikanismus. Od počátku války bojují proti Asadovi, a proto měli dříve i podporu od USA a dalších západních spojenců. Nyní už ne. Teď je má Turecko. Všichni bojovali i v Aleppu, Idlíbu atp. Turecko je použilo, už když udělalo invazi do kurdské oblasti Afrín. Tam prosluli vraždami civilistů či rabováním mimo jiné,“ doplnila novinářka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…