Hlavní obsah

Zeman vyznamená zpěváka Josefa Zímu i vídeňského exstarostu Helmuta Zilka

Prezident Miloš Zeman letos 28. října vyznamená zpěváka a herce Josefa Zímu, bývalého vídeňského starostu Helmuta Zilka či aktéra potyčky na koupališti v Dubí Davida Michajlaka. Úterní Lidové noviny (LN) uvedly, že Zeman celkem udělí 43 vyznamenání a překoná tím dosavadní rekord z minulého roku, kdy ocenil 41 osobností.

Foto: Profimedia.cz

Zpěvák a herec Josef Zíma letos v červenci.

Článek

Do Vladislavského sálu si v pondělí přijdou pro medaile také motocyklový závodník Libor Podmol nebo podnikatelé Rudolf Ovčaří a Vladimír Plašil.

Zilka chtěl vyznamenat už prezident Václav Havel v roce 1998, ale krátce před ceremoniálem se objevily informace o údajné Zilkově spolupráci s komunistickou Státní bezpečností. Havel ho tehdy nevyznamenal a v roce 2008 se za to na Zilkově pohřbu omluvil.

Prezident vyznamená Kalu, Smutného či Plašila

Domácí

Na koupališti v Dubí vznikla loni v srpnu roztržka mezi ženami údajně kvůli dětem na brouzdališti. Jedné napadené se zastal Michajlak, který byl při následné hromadné potyčce zraněn. Incident vyvolal protiromské nálady, v Dubí se uskutečnila demonstrace radikálů. Starosta Dubí tehdy uvedl, že za incident mohla romská rodina z Teplic, zatímco romská komunita v Dubí se od činu distancovala. Šest aktérů bitky – jedna žena a pět mužů – už bylo obžalováno, všem hrozí až desetiletý trest.

Za napadení mladíka na koupališti v Dubí padla další obvinění

Krimi

Podle informací Práva by měl seznam obsahovat např. jména prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslava Kaly, advokáta a filantropa Pavla Smutného nebo majitele strojírenské skupiny Alta Vladimíra Plašila.

Smutný působí i jako prezident Česko-izraelské smíšené obchodní komory a prezident nadačního fondu Bohemian Heritage fund, podílí se na projektu nových varhan pro svatovítskou katedrálu. V minulosti se nechal slyšet, že premiérovi pomáhal při organizaci jeho cesty do Izraele. Plašil patřil k donátorům Zemanova fondu na splácení státního dluhu, kam v roce 2014 – poprvé a naposledy – poslal sto tisíc korun.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Miloš Zeman dostal při své návštěvě TOS Kuřim v roce 2013 dárek ke svým narozeninám od šéfa společnosti Vladimíra Plašila. Vlevo přihlíží tehdejší hejtman Michal Hašek.

Vyznamenání dostane podle LN i podnikatel Jan Antonín Baťa, nevlastní bratr zakladatele obuvnického impéria Tomáše Bati, který zemřel při letecké havárii v roce 1932. Jeho pověsti uškodil výrok soudu, který jej po druhé světové válce označil v jeho nepřítomnosti za zrádce a kolaboranta. Očištění se Baťa dočkal až v roce 2007. Z archivů vyplynulo, že jeho podniky financovaly československou vládu v Londýně a posílaly příspěvky na protinacistické aktivity. In memoriam bude oceněna také slavná automobilová závodnice Eliška Junková-Khásová.

Prezident už dříve uvedl, že Řád bílého lva nejvyšší třídy letos u příležitosti vzniku Československa obdrží válečný veterán Emil Boček nebo bývalý prezident Václav Klaus. Vyznamenán bude také vojenský kynolog Tomáš Procházka, který loni v říjnu padl v misi v Afghánistánu, katolický kněz Petr Piťha, srbský režisér a hudebník Emir Kusturica a čínská bohemistka Sü Wej-ču. Podle Lidových novin patří do skupiny oceněných také zesnulý štábní kapitán z druhé světové války Josef Ocelka a strážmistr Karel Kněz, který se podílel na ochraně a krytí telegrafisty skupiny Silver A Jiřího Potůčka v Ležákách a okolí.

Už v minulých dnech se v médiích objevila jména hlavního konstruktéra Škody Favorit Petra Hrdličky, fotografa Jana Saudka či legendárního hokejisty Jaromíra Jágra.

Reklama

Související články

Prezident vyznamená Kalu, Smutného či Plašila

Dva týdny před státním svátkem 28. října se množí spekulace, které osobnosti tentokrát na Pražském hradě ocení státními vyznamenáními prezident Miloš Zeman....

Výběr článků

Načítám