Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Svět

V Sýrii se večer má opět začít střílet. Jestli se Kurdové nestáhnou, obnovíme vojenskou operaci, hrozí Erdogan

Turecká armáda v syrském pohraničním městě Tal Abjád. foto: Reuters

Ankara/Damašek/Bagdád - Oddíly syrských Kurdů YPG se v severní Sýrii stále ještě stahují od turecké hranice. Řekl to v úterý turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, který zároveň odmítl návrh francouzského prezidenta Emmanuela Macrona na prodloužení příměří.
  11:11aktualizováno  13:00

Turecko, které zahájilo boj proti syrským Kurdům 9. října, minulý čtvrtek přistoupilo na 120hodinové příměří. To skončí v úterý ve 21:00 SELČ.

Příměří v Sýrii končí v úterý. Pokud se Kurdové nestáhnou, ofenziva bude pokračovat, tvrdí Erdogan

Erdogan před úterní schůzkou s ruským prezidentem Vladimirem Putinem řekl, že vojenská operace bude „s rozhodností“ obnovena, pokud nebude dohoda o příměří splněna. Kurdové podle ní musejí své bojovníky stáhnout od hranice, kde chce Turecko zřídit zónu pro bezpečný návrat syrských uprchlíků ze svého území. Podle Erdogana se musí stáhnout ještě 1300 zbývajících kurdských bojovníků, 800 už jich odešlo.

Macron se v pondělním telefonátu s Putinem přimlouval za prodloužení příměří. Erdogan prohlásil, že jemu Macron nic takového nenabídl. „Macron se stýká s teroristy a touto cestou (prostřednictvím Putina) nám chce předat návrhy teroristů,“ prohlásil Erdogan před odletem do Soči, kde má plánovanou schůzku s Putinem.

Lidé pomáhají zraněnému muži ve městě Tal Abyad v Sýrii.
Konvoj tureckem podporované Svobodné syrské armády (FSA) na turecko-syrské...

Kreml se hodlá zabývat návrhem Německa na zavedení mezinárodního dozoru v bezpečnostní zóně u syrské hranice se zapojením Turecka a Ruska. Německá ministryně obrany Annegret Krampová-Karrenbauerová řekla, že o tom tento týden bude jednat s partnery z NATO, a nevyloučila, že by Německo mohlo poslat do Sýrie své vojáky.

Syrský prezident Bašár Asad v úterž Erdogana za jeho počínání v severní Sýrii označil za zloděje. „Je to zloděj, který vykradl továrny, ukradl obilí a benzin a teď krade území,“ citovala Asada syrská média. Mluvčí Kremlu Dmitrij Medveděv upozornil, že Turecko potřebuje k rozmístění svých vojáků v Sýrii souhlas syrské vlády. Ankara chce zřídit v zóně u hranice deset hlídkovacích postů. Předseda Evropské rady Donald Tusk v úterý Turecko vyzval, aby své vojáky ze Sýrie stáhlo a vojenskou operaci v Sýrii ukončilo natrvalo.

Americké síly se stahují do Iráku

Náměstek ruského ministra zahraničí Oleg Syromolotov prohlásil, že vpád tureckých vojsk do severní Sýrie je narušením územní celistvosti země. Dodal, že v Sýrii mohou legálně působit jen ruští a íránští vojáci. Teherán a Moskva jsou Asadovi spojenci a Damašek dal k vyslání vojáků těchto dvou zemí do Sýrie povolení. Syromolotov také sdělil, že by se na schůzce Putina s Erdoganem mělo vyjasnit, kdo kontroluje ropu na severovýchodě Sýrie.

Tureckou ofenzivu umožnily Spojené státy, jejichž prezident Donald Trump překvapivě ohlásil stažení amerických vojáků ze severu Sýrie. Američané tam spolu s Kurdy hlídkovali na postech poblíž hranice.

Pokud se Kurdové do pěti dnů nestáhnou, obnovíme boje, pohrozil Erdogan

Nyní se americké síly stahují do sousedního Iráku. Jde zhruba o 1000 lidí, z nichž část by měla podle posledního rozhodnutí zůstat na severovýchodě v blízkosti ropných polí.

Irácká armáda ale oznámila, že Spojené státy nemají od Bagdádu povolení své vojáky v Iráku ponechat. „Všichni američtí vojáci, kteří se stáhli ze Sýrie, dostali povolení vstoupit do (iráckého) Kurdistánu, aby mohli být odvezeni mimo Irák. Nemají povolení zůstat v Iráku,“ uvedla armáda.

Americký ministr obrany Mark Esper řekl, že Washington nehodlá nechat vojáky stažené ze Sýrie v Iráku „nekonečně“ dlouho, ale poslat je domů. „Nechceme, aby zůstali v Iráku donekonečna. Chceme je stáhnout pryč (ze Sýrie) a nakonec je odvézt zpět domů,“ řekl.

Americká vojenská auta vjela v pondělí do irácké pohraniční provincie Dahúk a Washington tvrdí, že tito vojáci budou zapojeni do bojů proti teroristům. Kurdské milice a USA byly spojenci v boji proti teroristické organizaci Islámský stát a Kurdové v tomto boji ztratili tisíce lidí.

Autor: