Hlavní obsah

Erdogan s Kurdy jednat nebude, na jejich stažení trvá. Řešení má přinést jednání s Putinem

Ankara
Aktualizováno

V úterý večer vyprší dohoda o zastavení palby mezi Tureckem a syrskými kurdskými milicemi. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ji odmítl prodloužit, i když ho o to žádal francouzský prezident Emmanuel Macron. Zatím ale není jasné, zda hned propuknou boje, protože turecký prezident potvrdil, že se část kurdských bojovníků stáhla. Další vývoj podle něj závisí na jeho úterní schůzce s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

„Putin a já si promluvíme, a doufejme, že (pak) podnikneme nezbytné kroky,“ řekl Erdogan. Kreml se hodlá zabývat návrhem Německa na zavedení mezinárodního dozoru v bezpečnostní zóně u syrské hranice se zapojením Turecka a Ruska. Německá ministryně obrany Annegret Krampová-Karrenbauerová řekla, že o tom tento týden bude jednat s partnery z NATO, a nevyloučila, že by Německo mohlo poslat do Sýrie své vojáky.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Medveděv však upozornil, že Turecko potřebuje k rozmístění svých vojáků v Sýrii souhlas syrské vlády. Tu ale nemá. Syrský prezident Bašár Asad označil Erdogana, který chce vytvořit na 14 000 čtverečních kilometrech syrského území bezpečnostní zónu, za zloděje. "Je to zloděj, který vykradl továrny, ukradl obilí a benzin a teď krade území."

Předseda Evropské rady Donald Tusk Turecko vyzval, aby své vojáky ze Sýrie stáhlo a vojenskou operaci v Sýrii ukončilo natrvalo.

 Turecko je připraveno obnovit ofenzívu

„Jak víte, přerušení má 120 hodin. Většina té doby uplynula,“ řekl Erdogan. Zdůraznil, že vojenská operace bude ”s rozhodností” obnovena, pokud nebude dohoda o příměří splněna. Podle něj se stáhlo 800 kurdských bojovníků, ale odejít musí ještě 1300.

Ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoğlu uvedl: „Jestli se nestáhnou, naše operace se obnoví. Na tom jsme se dohodli. Jestli se elementy YPG stáhnou z oblasti, můžeme operaci zastavit.“

Trump obrátil, část amerických vojáků zůstane v Sýrii

Blízký a Střední východ

Macronovy návrhy smeteny 

Návrh na prodloužení příměří, se kterým se v pondělí obrátil francouzský prezident Emmanuel Macron na Putina, Erdogan odmítl s tím, že jemu nic takového nenavrhl: „Macron se stýká s teroristy a touto cestou (prostřednictvím Putina) nám chce předat návrhy teroristů.”

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Syrská armáda má připravenou vojenskou techniku na rozmístění u severních hranicVideo: Reuters

Jakákoli jednání s kurdskými milicemi odmítl: „Nikdy nejsme a nebudeme u stejného stolu s teroristy. Jiní možná ano, ale to není naše věc, i když je důležité vidět, kam se ubírá mezinárodní politika a boj s terorismem.“

Opět obvinil Západ, že se spojil při boji s Islámským státem s teroristy, za které považuje kurdské milice YPG v Sýrii, protože jsou podle něj spojené s tureckou Stranou kurdských pracujících (PKK): „Na jedné straně vyzýváte k boji proti terorismu, ale na druhé jej hatíte.“ Obvinil Západ, že „přes Írán“ poslal „30 000 náklaďáků se zbraněmi“ teroristům na severu Sýrie, aniž by jakkoli doložil jejich množství a způsob dodání.

„Západ straní teroristům a ti nás napadají. Týká se to zemí NATO a EU,“ zdůraznil. Ministr obrany Hulusi Akar pak prohlásil: „Každá zbraň dodaná YPG skončila v rukou PKK připravené se obrátit proti Turecku. Dokud je YPG v Sýrii aktivní, tato země ani celá oblast nemůžou dosáhnout trvalého míru, bezpečnosti a stability. Naším cílem je chránit naše hranice, bránit existenci teroristického koridoru v Sýrii a ukončit přítomnost YPG a IS a všech dalších teroristů v oblasti.”

Táhněte, vy lháři! Kurdové metali na stahující se Američany kamení

Turecká invaze

Američané mají problémy se stahováním

Americký prezident Donald Trump sice v pondělí večer oznámil, že nakonec neodejdou všichni američtí vojáci ze Sýrie, ale staženi budou všichni, kteří působí u hranice Turecka a Sýrie s výjimkou malého uskupení, které by mělo hlídat tamní ropná pole. Celkem jde o 1000 lidí.

Stažení zkomplikoval Irák, jehož armáda oznámila, že Spojené státy nemají od Bagdádu povolení své vojáky v Iráku ponechat: „Všichni američtí vojáci, kteří se stáhli ze Sýrie, dostali povolení vstoupit do (iráckého) Kurdistánu, aby mohli být odvezeni mimo Irák. Nemají povolení zůstat v Iráku.“

Washington tvrdí, že tito vojáci budou v Iráku zapojeni do bojů proti teroristům.

Výběr článků

Načítám