USA: Kurdské milice opustily sever Sýrie. Podle Turecka operace v oblasti nebudou pokračovat

Spojené státy oznámily Turecku, že kurdské milice se stáhly z oblasti na severu Sýrie, kde chce Ankara zřídit bezpečnou zónu pro návrat syrských uprchlíků ze svého území. Ve středu o tom informovalo turecké ministerstvo obrany, podle kterého není potřeba žádná další operace v této oblasti.

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizováno Ankara (Aktualizováno: 7:53 23. 10. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Konvoj amerických vozidel opouští Sýrii

Konvoj amerických vozidel opouští Sýrii | Foto: Azad Lashkari | Zdroj: Reuters

V úterý večer na severovýchodě Sýrie skončilo pětidenní příměří, které minulý týden s Ankarou vyjednaly Spojené státy. Bojovníci kurdských milic ale dostali na to, aby ze zóny u hranic s Tureckem odešli, dalších 150 hodin.

Erdogan: Během 150 hodin kurdské jednotky opustí 30kilometrovou zónu. Odpočítávání začne ve středu

Číst článek

Nová rusko-turecká dohoda znamená, že syrský režim získá úplně bezbolestně kontrolu nad velkou částí Sýrie, kterou dosud neovládal, ale ovládali ji syrští Kurdové. Kurdské milice musí odevzdat všechny své těžké zbraně, které v posledních letech získávaly hlavně od americké armády na boj proti Islámskému státu.

S největší pravděpodobností se budou muset kurdští ozbrojenci stáhnout z celé délky 300 kilometrů hranic mezi Sýrií a Tureckem, kde původně turecký prezident Erdogan plánoval svou vojenskou operaci. Teď tedy Erdogan zřejmě bez dalšího tureckého výstřelu dosáhne toho, že podél celé syrsko-turecké hranice nebudou turečtí ozbrojenci.

Bezpečnostní zóna

Bezpečnostní zóna bude nakonec mnohem kratší, než Erdogan plánoval. Bude dlouhá pouze 120 kilometrů, tedy pás, který turecká armáda dobila už během pěti denní operace v minulých dnech. Tím, že se zóna pod tureckou kontrolou takto zmenší, vrhá to dost pochybností na to, jestli bude možné přemístit až dva miliony syrských běženců z tureckého území, což Erdogan plánoval.

Předpokládá se, že do těch ostatních oblastí, které teď bude vyklízet ruská armáda společně se syrskou státní armádou, běženci nepůjdou, protože se nebudou chtít vracet na území pod kontrolou syrského režimu.

Boje s kurdskými milicemi v podstatě utichly už během prvního příměří, které bylo na základě turecko-americké dohody, čili během posledních dnů. Kurdské milice pochopily, že nemá smysl bojovat na jedné straně s tureckou armádou, a nyní už i s ruskou nebo syrskou armádou. Spíše se tedy se situací smířili a kapitulovali.

Ankara ofenzivu proti milicím syrských Kurdů zahájila 9. října. Stalo se to poté, co Washington oznámil, že jeho jednotky se z regionu stáhnou. Milice syrských Kurdů se roky bily po boku Američanů proti teroristům z Islámského státu, ale Turecko i tyto kurdské bojovníky označuje za teroristy.

Štěpán Macháček, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme