Hlavní obsah

Turecko čelí obviněním, že použilo proti Kurdům v Sýrii bílý fosfor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turecko čelí obviněním, že jeho jednotky použily při invazi do Sýrie bílý fosfor, a to i v obydlených oblastech, kde je to zakázané a považované za válečný zločin. K dřívějším podezřením z minulého týdne přibyla o víkendu další, i když v té době platilo příměří. Agentura AP publikovala záběry popálených kurdských bojovníků. Turecko popírá, že by chemické zbraně použilo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Popálení kurdští bojovníci tvrdí, že Turecko v době příměří zaútočilo bílým fosforemVideo: AP

 
Článek

Kurdská milice YPG v neděli zveřejnila záběry několika svých popálených bojovníků v nemocnici v Tal Tamiru jihovýchodně od syrského města Rás al-Ajn. Popáleniny zřejmě způsobil bílý fosfor.

Jeden z příslušníků YPG uvedl, že se bojovníci stali terčem náletu v sobotu, kdy přitom platilo příměří. „Moje jednotka byla napadena ze vzduchu včera, polovina z ní utrpěla popáleniny od bílého fosforu. Lékaři vzali vzorky kůže, aby je poslali do Iráku na testy, ale místní lékaři potvrdili, že jde o popáleniny od fosforu,“ řekl.

Bílý fosfor jako zbraň
Bílý fosfor se sám vznítí na vzduchu, proto se musí uchovávat ve vodě. Kvůli svým vlastnostem je nadále ve výzbroji mnoha armád, jenom je jeho použití omezováno. Dříve se běžně používal v zápalných bombách, ale to je už zakázáno Ženevskými konvencemi. Smí se požívat jen ve světlicích nebo při kladení dýmové clony. Jeho použití v zápalných bombách a granátech v oblastech obývaných civilisty se považuje za válečný zločin.

„Nálet byl nevyprovokovaný, byli jsme obklíčeni v Rás al-Ajnu, neměli jsme munici, nic. Čekali jsme na stažení z Rás al-Ajnu, když nás zasáhl nálet a bílý fosfor,“ dodal člen milice.

Jde už o druhé podezření na použití bílého fosforu během vpádu Turecka do Sýrie. Už v průběhu minulého pracovního týdne Kurdský červený půlměsíc uvedl, že šest lidí, civilistů i vojáků, skončilo v nemocnici v Hasace kvůli popáleninám od neznámých zbraní.

Použití bílého fosforu prověřuje OPCW

Obvinění vznesené z několika stran, že Turecko u Rás al-Ajnu použilo bílý fosfor proti civilistům, prošetřují inspektoři z Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Organizace to potvrdila už v pátek: „OPCW si je vědoma situace na severu Sýrie a shromažďuje informace týkající se podezření na použití chemických zbraní. Zatím není schopna určit věrohodnost těchto obvinění.“

Turecko obvinění popřelo. „Každému je známý fakt, že ve výzbroji turecké armády nejsou žádné chemické zbraně,“ řekl ministr obrany Hulusi Akar.

Pentagon přiznal užití fosforu v Iráku

Zahraniční

Použití bílého fosforu je v současnosti omezováno, i nadále je však ve výzbroji mnoha armád.

Spojené státy ho použily v Sýrii v roce 2004 při dobývání irácké Falludži, které se zmocnili islámští radikálové. Pentagon to přiznal s tím, že ho použil jako zápalnou zbraň, ale ne proti civilistům.

Americká armáda ho využila i v Afghánistánu a USA ho zřejmě znovu použily při útocích loni v létě na poslední bašty IS v syrském Hadžínu, ale prý jen k osvětlení. Stejně ho využily i novozélandské jednotky při dobývání iráckého Mosulu. [celá zpráva]

Objevila se i obvinění, že jej v roce 2015 použilo Rusko v Sýrii při náletech na Rakku a Aleppo.

Izrael potvrdil použití nebezpečného bílého fosforu v Gaze

Blízký a Střední východ

Izraelská armáda bílý fosfor použila při téměř měsíc trvající ofenzivě Lité olovo v Pásmu Gazy na přelomu let 2008 a 2009, podle mezinárodních organizací ho využila i v oblastech obývaných civilisty. Zasaženo bylo i sídlo OSN, které vyhořelo.

Po silné kritice Izraelská armáda v roce 2013 oznámila, že jej přestane používat. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám