Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Svět

Turecko zahájilo pozemní ofenzivu navzdory dohodnutému příměří, tvrdí Kurdové

Turecká armáda v syrském pohraničním městě Tal Abjád. foto: Reuters

Damašek - Arabsko-kurdská koalice SDF tvrdí, že Turecko a jeho syrští spojenci ve čtvrtek zahájili velkou pozemní ofenzivu, ve které útočí na tři vesnice. Útok začal navzdory příměří, které má platit v oblasti na syrsko-turecké hranici, uvedla agentura Reuters.
  14:18

Koalice vyzvala Spojené státy, aby zasáhly a útok zastavily. Turecko je podle SDF zodpovědné za „zhoršení procesu příměří“.

Trump nařídil zrušit sankce uvalené na Turecko kvůli Sýrii, podle Turecka by klid zbraní měl být trvalý

Syrské demokratické síly (SDF) ve svém prohlášení uvedly, že útok tureckých jednotek na vesnice „ležící mimo oblast příměří“ přinutil k útěku tisíce civilistů. „Naše jednotky stále bojují,“ uvedla koalice SDF.

„Navzdory závazku našich sil dodržet klid zbraní a stáhnout jednotky z celé oblasti příměří turecký stát a jeho teroristické frakce proces příměří neustále porušují,“ napsala koalice SDF.

Prezidenti Ruska a Turecka Vladimir Putin a Recep Tayyip Erdogan se v úterý shodli na podrobnostech zastavení bojů na severovýchodě Sýrie. Předtím dohodu o příměří s Tureckem dojednaly Spojené státy. Jádrem dohody je podmínka, že syrští Kurdové, někdejší američtí spojenci v boji proti Islámskému státu, se stáhnou z pohraničního pásma, kde chce Ankara vybudovat bezpečnou zónu pro návrat syrských běženců.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...