Hlavní obsah

Turecko zlikviduje kurdské milice v bezpečnostní zóně, vyhrožuje Erdogan

Aktualizováno

Pokud se kurdské milice nestáhnou z bezpečnostní zóny během dojednaného příměří, Ankara bude pokračovat v ofenzívě a zbývající jednotky zničí, ve čtvrtek to prohlásil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Klid zbraní, který byl dojednaný minulý týden, byl v úterý prodloužen o dalších šest dnů.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

„Pokud teroristická organizace bude z těchto oblastí nadále naši zemi obtěžovat, budeme pokračovat v našem akčním plánu na ofenzívu,“ řekl Erdogan. Američané prý Turecku písemně garantovali, že všichni „teroristé“ danou příhraniční oblast opustili.

V dohodě uzavřené minulý týden se Spojenými státy byla oblast, kterou musí kurdské milice opustit, ohraničena syrskými pohraničními městy Rás al Ajn a Tall Abjad. „Nyní naši vojáci oblast procházejí. Pokud narazí na teroristy, je naše přirozené právo je zabít,“ řekl Erdogan. Reagoval tak na obvinění syrských Kurdů, že Ankara porušila příměří. Turecko podle jejich vyjádření zaútočilo na tři vesnice v severovýchodní Sýrii.

Při turecké invazi do Sýrie byly spáchány válečné zločiny, uvedl americký vyslanec

Turecká invaze

Turecké ministerstvo obrany vzápětí oznámilo, že u Rás al-Ajnu bylo při útoku kurdské milice YPG zraněno pět tureckých vojáků.

Erdogan během svého čtvrtečního projevu kritizoval světové lídry za to, že se setkávají s veliteli YPG, což podle něj nepřispívá k boji proti terorismu. „Vidíme lidi v americkém senátu, kteří hostili tyto teroristy. Od kdy jste přátelé s těmito teroristy? Tato hra je u konce,“ prohlásil Erdogan.

Trump zrušil sankce uvalené na Turecko za invazi do Sýrie

Turecká invaze

Ankara považuje YPG za teroristickou organizaci. Kurdské milice byly přitom klíčovým spojencem Spojených států v boji proti teroristické organizaci Islámský stát (IS).

Turecko tvrdí, že chce na syrsko-turecké hranici zřídit bezpečnou zónu. Do ní mají být přemístěny až dva miliony z celkových 3,6 milionu syrských uprchlíků, kteří se nyní nacházejí v Turecku. Cílem operace nazvané Pramen míru je vyčistit oblast od „teroristů“, za něž ovšem Turecko pokládá i kurdské milice.

Zástupce arabsko-kurdských milicí již v úterý oznámil, že syrští kurdští bojovníci se z oblasti na severu Sýrie, kde Turecko požaduje zřízení bezpečnostní zóny, již stáhli.

Reklama

Výběr článků

Načítám