Krypto-grafy týdne: Dění kolem facebookové kryptoměny srazilo bitcoin jen dočasně

Demokratka Maxine Watersová s Markem Zuckerbergem

Demokratka Maxine Watersová s Markem Zuckerbergem Zdroj: reuters/e15

Mark Zuckerberg při slyšení v americkém Kongresu
Libra
Ilustrační foto
Mark Zuckerberg
Propad ceny bitcoinu během červencového slyšení
7
Fotogalerie

Vedení Facebooku před pár dny opět čelilo kritickému „výslechu“ v americkém Kongresu kvůli projektu libra a kurz bitcoinu znovu souběžně zamířil prudce dolů. Vyvozovat z negativního postoje regulátorů k libře závěry o nejistém postavení bitcoinu se ale nemusí vyplatit. Už jenom proto, že po náhlém středečním pádu kurz kryptoměny v pátek odpoledne opět prudce roste a připisuje si více než patnáctiprocentní zisky.

Opakuje se prakticky stejný scénář jako v létě při prvním slyšení v Kongresu. V červenci američtí zákonodárci zahrnuli kritickými připomínkami a dotazy šéfa projektu Libra Davida Marcuse.

Do té doby solidní růst ceny bitcoinu následně narazil na strop a zamířil prudce dolů. V řádu hodin o téměř deset procent. Propad ceny bitcoinu během červencového slyšeníPropad ceny bitcoinu během červencového slyšení|coindesk

To samé se opakovalo tento týden. Sotva předstoupil před bankovní komisi Sněmovny reprezentantů šéf Facebooku Mark Zuckerberg, bitcoin odepsal téměř deset procent své hodnoty.

Část analytiků oslovených agenturou Bloomberg dává tyto události do souvislosti. Argumentují, že negativní sentiment regulátorů se může promítnout do celkového přístupu americké administrativy vůči ekosystému virtuálních měn. Kurz bitcoinu v závěru říjnaKurz bitcoinu v závěru října|coindesk

Průběh středečního slyšení si připomeňte zde:

Někteří významní držitelé bitcoinů ale tvrdí, že reakce trhu a analytiků na „grilování“ Zuckerberga je iracionální. Například podle Camerona Winklevosse, spoluzakladatele kryptoměnové burzy Gemini, by ve skutečnosti měla nynější kritika facebookové kryptoměny ze strany amerických zákonodárců představovat důvod pro růst ceny bitcoinu.

Argumenty pro takové tvrzení lze hledat už v přístupu samotných kongresmanů. Z některých jejich vyjádření lze vyvozovat, že jim vadí ani ne tolik samotná myšlenka kryptoměn (byť obavy o podkopání postavení amerického dolaru rovněž zaznívají) jako fakt, že by za některou digitální měnou měl stát zrovna Facebook.

„Proč bychom měli věřit vašim slovům o ochraně soukromí v případě libry, když jste v minulosti lhal?“ konfrontovala demokratka Nydia Velázquezová Marka Zuckerberga s jeho nedodrženým slibem, že uživatelská data majitelů účtů na Facebooku a WhatsAppu zůstanou oddělena.

Někteří kongresmani se kloní k myšlence, že Facebook by udělal lépe, kdyby místo libry pro svůj chystaný platební systém použil bitcoin. Tomu nápadu podle serveru Cointelegraph přitakal například republikán Warren Davidson. Vstřícný postoj vůči bitcoinu vyjádřil už dříve i jeho stranický kolega Kevin McCarthy.

Tito politici poukazují na to, že bitcoin se od konceptu facebookové libry fundamentálně liší. Za bitcoinem nestojí centrální autorita, která by mohla sbírat osobní a finanční data jeho držitelů, respektive je zneužít (pomineme-li kryptoměnové burzy jako možný problematický mezičlánek).

Sledujte aktuální kurz bitcoinu:

Tím méně pak lze podřídit bitcoin zájmům určité firmy – přičemž zrovna Facebook upadl po skandálu s zneužíváním osobních dat jeho uživatelů firmou Cambridge Analytica do nemilosti. Nikde však není dáno, že bitcoinu se budou kontroverze do budoucna vyhýbat. Jeho poloanonymní podstata jej například činí poměrně vhodným prostředkem k financování nelegálních činností.

Zaujal vás článek a chcete celý časopis na toto téma? Kupte si ho v naší online trafice iKiosek.cz! Dnes objednáte a další pracovní den máte ve schránce. Doprava je zdarma.