Hlavní obsah

Povinné ručení je opět dražší, řidiči v průměru zaplatí téměř tři tisícovky

Novinky, bab

Ceny povinného ručení rostou již od loňského roku v souvislosti s narůstajícím počtem škod i jejich finanční náročností. V průměru tak letos řidiči zaplatí 2969 korun, o 100 korun více než loni.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Ceny povinného ručení až do roku 2017 dlouhodobě stagnovaly, od roku 2018 začaly mírně stoupat. „Za rok 2019 se na celém kmeni povinného ručení odhaduje navyšování pojistného o 4,1 procenta na průměrné pojistné 2969 korun. Roli hraje především zvyšování finanční náročnosti škod. Průměrná škoda na majetku vzrostla meziročně o 6,9 procenta a úhrady za újmy na zdraví v důsledku nehod téměř o osm procent,“ zdůvodnil zdražení pojistný matematik České kanceláře pojistitelů (ČKP) Petr Jedlička.

Nejvíce pocítí nárůst ceny povinného ručení rizikoví klienti, kteří již v minulosti způsobili opakovaně škody. U osobních automobilů způsobí ročně škodu průměrně 36 klientů na každých tisíc pojištěných vozidel. Častěji havarují mladší řidiči, dle údajů ČKP způsobí nehodu každý pátý motorista ve věku 18 let.

Průměrná škoda na majetku je nyní 45 tisíc korun a průměrná újma na zdraví zhruba 420 tisíc korun.

Počet nehod již několik let roste

V letošním roce odborníci předpokládají, že počet škod řešených z povinného ručení dosáhne téměř 285 tisíc.

„Počet řešených škod z povinného ručení má už od roku 2014 vzestupnou tendenci, letos za období od ledna do srpna vzniklo zatím historicky nejvíce škod. Pojišťovny vedle majetkových škod řeší i újmy na zdraví, u kterých 88,5 procenta jejich počtu připadá na případy s lehkými zraněními, 11,5 procenta na těžká zranění a tři procenta bohužel končí úmrtím obětí nehod,“ uvedl Jedlička.

Jak dále dodal, finanční objem škod z povinného ručení letos za období od počátku ledna do konce srpna dosáhl historicky nejvyššího objemu 10,32 miliard korun. V porovnání s objemem roku 2014 ve výši 6,94 miliard korun se jedná o 49procentní nárůst.

Nepojištěno 140 tisíc vozidel

V České republice je v současné době pojištěno celkem 8,4 milionu vozidel, nepojištěných je 140 tisíc. Nejvíce nepojištěných škod způsobují řidiči z Karlovarského a Ústeckého kraje.

Naopak relativně málo nepojištěných škod vzniká na jihu Čech, v Pardubickém kraji a ve všech moravských krajích.

Nepojištěné újmy na zdraví a škody na majetku vyřizuje ČKP z garančního fondu. Pomáhá také vyřídit škody způsobené na území ČR cizozemským vozidlem a škody českých řidičů v zahraničí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám