Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

‚Televize je příležitost pro investici.‘ PPF odmítla, že by chtěla po nákupu Novy ovlivňovat politiku

Média

  13:35aktualizováno  17:56
Berlín - Investiční skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera odmítla, že by její nákup společnosti CME včetně televize Nova směřoval k ovlivňování politiky. Nákup Central European Media Enterprises (CME) je dobrou příležitostí pro investici, uvedla firma na twitteru. Reagovala tak na vyjádření některých mediálních analytiků, že transakce může být vedena snahou získat vliv v mediálním prostoru.

Petr Kellner. foto: PPF

Kellnerova PPF přebírá televizi Nova. Za společnost CME zaplatí více než 48 miliard korun

„Tvrzení, že nákup CME míří na ovlivňování politiky, je mylné. Při nákupu (telekomunikačního operátora) O2 také někteří psali nesmyslná obvinění, že ji kupujeme pro někoho dalšího, že přestaneme v O2 vyplácet dividendy, nebo že PPF nerozumí telco byznysu. Nic z toho nebyla pravda,“ uvedla PPF. O podpisu smlouvy o převzetí CME informovala PPF v neděli večer. Za firmu provozující televizní stanice v Česku, Bulharsku, Rumunsku, na Slovensku a ve Slovinsku zaplatí 2,1 miliardy dolarů (48,3 miliardy korun). Obchod ještě podléhá schválení regulačních orgánů.

Propojování telekomunikací a obsahu je světovým trendem, uvedla také PPF. Poukázala na to, že americká telekomunikační firma AT&T loni převzala mediální společnost Time Warner. „Televize je stále lukrativní byznys, jehož spojení s telekomunikacemi dává velký smysl. Vidíme nákup CME jako dobrou příležitost pro investici,“ napsala PPF. CME označila za jednoho z nejlepších výrobců televizního obsahu ve střední a východní Evropě.

Kellnerova PPF je údajně blízko k ovládnutí televize Nova, jednání jsou ve finální fázi

Možnost vnímat akvizici CME skupinou PPF nejen jako klasický obchod, ale i jako snahu získat důležité vlivové médium, v pondělí zmínil mediální expert Jan Potůček. „Každá silná investiční skupina v České republice má vlastní média a rozhodně je nelze považovat za hlavní zdroj zisků. U médií se vlastnický efekt neměří pouze na peníze, ale především na vliv,“ uvedl. Podobně se vyjádřil mediální analytik Milan Šmíd. „Podle mého názoru zde jistý politický důvod může být, ale zda se tato spekulace potvrdí, na to musíme vyčkat, zda se na Nově opět objeví politická publicistika,“ napsal.

Nadační fond nezávislé žurnalistiky varoval před dalším podkopáním důvěry v nezávislost médií. „Poslední roky ukázaly, že situace, kdy největší podnikatelé a jejich skupiny skupují nejvlivnější média v zemi, zásadním způsobem podkopává důvěru v jejich nezávislost a vytváří tlak i na samotné novináře. Poslední transakce Petra Kellnera pokračuje v této cestě,“ uvedl ředitel fondu Josef Šlerka. Vyzval zároveň PPF k vyjádření, že pro ni vysílání Novy a televizních stanic v dalších zemích nebude nástrojem prosazování obchodních, finančních a politických zájmů.

Autor: