Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Volkswagen hodlá do roku 2022 ročně vyrábět milion elektromobilů. Ve výrobě chce předstihnout Teslu

Ekonomika

  7:08
Frankfurt nad Mohanem - Volkswagen hodlá do konce roku 2022 ročně vyrábět zhruba milion elektrovozů, vyčetla z výrobních plánů automobilky agentura Reuters. Tím by německá firma předstihla americkou Teslu, která se pokouší dosáhnout cíle vyrábět ročně půl milionu vozů. Klíčová role podle Reuters připadne Číně, kde obě společnosti dokončují nové továrny na elektromobily.

Logo společnosti Volkswagen. foto: Reuters

Podle plánů VW by jeho čínské továrny měly být schopny dodávat na trh 600 000 vozů ročně. Tato nová informace podle Reuters dokládá, že se německá automobilka dostala v masové výrobě elektrovozů dále než ostatní průkopníci v odvětví. VW se totiž může spolehnout na zavedenou pracovní sílu ve svých starších čínských závodech v An-tchingu a ve Fo-šunu. V příštím roce k nim mají přibýt další dvě továrny.

RECENZE: Volkswagen ID.3 je auto nové éry. ‚Asi na něm nezbohatneme, ale má být ziskový‘

Rozsah a rychlost, s jakou Volkswagen zvládá elektrifikaci, podle Reuters také naznačuje, že se zavedeným výrobcům podaří předehnat začínající podniky v odvětví. „Skutečností je, že začít podnikat v autech je pořád mimořádně obtížné,“ řekl Reuters analytik společnosti Bernstein Research Max Warburton. „Přechod na elektromobily bude drahý, ale v jeho čele stanou pravděpodobně tradiční výrobci,“ dodává.

Tesla v roce 2016 uvedla, že by do roku 2018 chtěla vyrábět více než 500 000 vozidel typu Model 3, což se jí nepodařilo. Letos chce dodat na trh 360 000 až 400 000 svých elektromobilů - toto číslo přitom zahrnuje všechny modely značky.

Tesla dostala povolení k zahájení výroby elektromobilů v Číně, staví závod za dvě miliardy

VW hodlá do roku 2021 vyrábět jen v německém Zwickau (Cvikov) 330 000 elektromobilů ročně. Díky úsporám z rozsahu firma doufá, že se jí podaří srazit cenu elektromobilu na zhruba 20 000 eur (asi 510 000 Kč). Na Model 3 od Tesly určený pro masový trh si přitom zákazník v současnosti musí nachystat v přepočtu více než milion korun.

Podle analytika společnosti UBS Patricka Hummela se Volkswagen stane v roce 2025 světovou jedničkou ve výrobě elektromobilů. Firma sama pak podle Reuters uvádí, že v roce 2028 bude schopna ročně vyrobit 22 milionů elektrických aut, přičemž 11,6 milionu by jich mohlo pocházet z čínských továren.

Autor:

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...