Hlavní obsah

Polovina domácností nesleduje své příjmy a výdaje

Novinky, bab

V téměř každé druhé české domácnosti si nevedou rodinný rozpočet. Většina rodin si však ukládá peníze stranou, ať už na spořicí, tak i na běžný účet. S výší rodinného rozpočtu své děti seznamuje jen každý šestý rodič.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Z výsledků průzkumu agentury STEM/MARK pro společnost Home Credit vyplynulo, že přehled o toku rodinných financí nemá polovina domácností, ta druhá své příjmy a výdaje sleduje, ovšem jen čtyři procenta tak činí pravidelně každý týden.

Češi spoří, ukázal to i aktuální průzkum, podle něhož si část svých příjmů dávají stranou dvě ze tří domácností. Ovšem úspory se jim příliš zhodnocovat nedaří, nejčastěji mají peníze uložené v konzervativních produktech.

Češi sice spoří, ale z našetřených peněz při výpadku příjmu dlouho nevydrží

Finance

„Nejčastěji, přibližně v polovině případů, tuzemské domácnosti volí spořící účet, dvě pětiny peníze nechávají na běžném účtu a 31 procent volí stavební spoření. Doma do obálky ukládá peníze pětina lidí," doplnil ombudsman společnosti Home Credit Miroslav Zborovský.

S dětmi probírá rozpočet jen každý šestý rodič

Jen v 16 procentech domácností seznamují rodiče své potomky s výší rodinného rozpočtu, přičemž většinou se o příjmech a výdajích baví až se staršími dětmi od 14 let, přičemž příležitostí pro tyto rozhovory jsou situace, které vyžadují mimořádné výdaje. S mladšími dětmi se o finanční situaci v rodině nejčastěji baví ve chvílích, kdy děti požadují koupi něčeho zbytečného či příliš drahého.

Jak upozornila ekonomka Marcela Hrubošová, zejména teenagery by měli rodiče zapojit do řešení finančního dění v domácnosti. „V tomto věku by již děti měly znát cenu práce i výdaje domácnosti, a začaly se učit, jak z výdělku zajistit svůj každodenní život i zajistit se na budoucnost. Že dám teenagerovi i školu praxí a přenesu na něj část plateb za sebe, je tím nejlepším vykročením k jeho dospělosti," dodává.

O svém příjmu se ani s nejbližšími nebaví více než pětina rodičů a desetina dětí.

Tři z pěti domácností jsou zadlužené

Tři pětiny domácností využívají nějaký úvěrový produkt. Třetina má hypotéku, více než pětina kreditní kartu a stejný počet pak hotovostní úvěr.

Ekonomika roste, lidé se ochotně zadlužují

Ekonomika

Rodiče svým dětem o zadlužení nejčastěji řeknou, pokud jde o splátky na auto nebo na bydlení. Více půjček než úspor má zhruba 23 procent domácností, naopak více úspor než úvěrů má 42 procent rodin.

Anketa

Vedete si rodinný rozpočet?
Ano
59,1 %
Ne
40,9 %
Celkem hlasovalo 955 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám