Hlavní obsah

Jak se připravit na přechod na DVB-T2

Právo, Martin Procházka

V listopadu začne v České republice vypínání současného televizního vysílání DVB-T a přechod na nový standard DVB-T2.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Jako první přijdou 27. listopadu na řadu vysílače Praha-Žižkov a Cukrák a vypnou v současném vysílání DVB-T programy České televize. V jejich dosahu je podle Českých radiokomunikací asi 25 procent českých domácností.

Pokud doma nebudete mít televizor, který DVB-T2 podporuje, nebo set-top box s podporou DVB-T2, nebudete Českou televizi moci od tohoto dne sledovat.

Přechod na DVB-T2 u kanálů České televize bude potom pokračovat od ledna do konce května příštího roku. Soukromé televize se začnou na nové frekvence přesouvat od ledna příštího roku a přechod bude dokončen na konci června 2021.

Foto: Novinky

Termíny zapínaní finálních DVB-T2 sítí

Set-top box za několik set korun

Připravit se na přechod je jednoduché. Pokud zařízení pro DVB-T2 již máte, stačí jej v Praze a středních Čechách do 27. listopadu přeladit na nové frekvence. Kmitočty, na kterých tam nyní vysílá Česká televize, se měnit nebudou.

Lidí, kteří v této oblasti sledují DVB-T2 již nyní, se tak žádná změna od 27. listopadu týkat nebude. Výjimkou u kanálů ČT jsou vysílače v Českých Budějovicích, Vimperku, Ústí nad Labem a Chomutově. Pokud přijímáte signál z těchto vysílačů, budete si jej muset přeladit v únoru příštího roku.

Máte-li starší přístroj nebo set-top box, musíte si buď pořídit novou televizi s podporou DVB-T2, nebo nový set-top box, který lze potom připojit k jakékoli starší televizi.

Vhodný set-top box vyjde mnohonásobně levněji než televize, takže pokud jste s televizorem stále spokojeni, není důvod jej měnit. Set-top box vás bude stát několik set korun, nejlevnější televize s DVB-T2 několik tisíc.

Jaký vybrat set-top box

  • Rozhodnete-li se kvůli sledování televize ve standardu DVB-T2 pro koupi nového settop boxu, máte na výběr z velkého množství modelů. Nejlevnější se dají pořídit za cenu kolem 700 korun, podle další výbavy se potom cena dražších modelů může vyšplhat až na několik tisíc korun.
  • Základní model postačí k příjmu nového televizního signálu, dražší set-top boxy potom nabízejí další funkce, třeba možnost nahrávání pořadu do vnitřní paměti nebo na USB disk a možnost jeho zhlédnutí později.
  • Za cenu nad 1000 korun se dá pořídit set-top box se dvěma tunery, který umožňuje souběžně jeden program sledovat a další nahrávat, některé modely dokážou nahrát i více programů najednou. Dražší set-top boxy zase umožňují sledovat vysílání ve vysokém rozlišení 4K.
  • Dále je možné koupit set-top box s podporou hybridní televize HbbTV. Ten umožní sledovat televizi a zároveň je připojen k internetu, z něhož lze u stanic, které tuto službu podporují, získat přístup do archivů, videím na vyžádání nebo interaktivním aplikacím. To, že váš set-top box stanice HbbTV podporuje, zjistíte, když při přepnutí na daný kanál se vpravo dole objeví červené tlačítko. Službu HbbTV mají nyní v provozu všechny hlavní televizní skupiny ČT, Nova i Prima. Takový set-top box se dá sehnat za cenu kolem 1500 korun a výše.

U nákupu set-top boxu či televize je dobré si v kamenném obchodě u prodavače ověřit, zda přístroje DVB-T2 podporují. Při nákupu v e-shopech pomůže k orientaci logo „DVB-T2 ověřeno“, kterým České radiokomunikace potvrzují, že výrobek DVB-T2 podporuje.

Certifikované přístroje naleznete také na stránkách dvbt2overeno.cz. Pozor je třeba dát při nákupu v zahraničních e-shopech. Set-top box totiž musí pro funkčnost na českém trhu splňovat standard H.265/HEVC. Právě tuto zkratku hledejte v popisu set-top boxu.

Je rovněž dobré vědět, že pokud máte doma více televizí a rozhodnete se připojit k DVBT2 pomocí set-top boxu, je nutné zakoupit set-top box pro každý televizor zvlášť.

V případě nejasností se lidé mohou s dotazy ohledně přechodu na DVB-T2 obracet na k tomu speciálně zřízenou bezplatnou linku Českých radiokomunikací 800 929 929, která je dostupná v pracovních dnech od 8 do 20 hodin. Technické dotazy týkající se přijímačů bude po dohodě Českých radiokomunikací řešit linka 225 991 000 společnosti Datart. Podle tiskové mluvčí Českých radiokomunikací Petry Miterové již v současné době asi 30 procent domácností DVB-T2 přijímá, a to 21 procent přes televizi a devět procent přes set-top box.

Reklama

Výběr článků

Načítám