Hlavní obsah

Úprava antény v bytovém domě pro příjem DVB-T2 může vyjít na 15 tisíc

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud přijímáte signál ze společné antény v bytovém domě, může být potřeba ji upravit tak, aby přijímala signál DVB-T2. Zde je ale mnohem více než u domácností v rodinných domech důležité neotálet a pokusit se sehnat firmu, která úpravy provede. Zájem je totiž tak obrovský, že firmy nestíhají.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Od loňského roku jsme předělali antény na asi 600 bytových domech. Poptávka je teď tak veliká, že nestíháme. Už víme, že do termínu nestihneme 20 až 30 domů, které od nás sice mají rozpočet, ale ještě se z nějakého důvodu nerozhodly,“ řekl Právu Václav Bílek ze společnosti Promsat. Úprava antény pro bytový dům podle něj vyjde na 10 až 15 tisíc korun.

Jak se připravit na přechod na DVB-T2

Finance

Některé domy podle něho anténu neupravují a místo toho zvolí třeba kabelovou televizi. „To je ale mnohem dražší. Za společnou anténu platí rodina v bytě kolem 10 korun měsíčně, kdežto za kabelovou televizi kolem 150 korun,“ uvedl.

Lidé v bytovém domě by si měli vyzkoušet, zda je anténa již připravená. To provedou tak, že když na televizi s DVB-T2 pustí ladění, objeví se jim programy v DVB-T2.

Jak naladit přechodové a finální DVB-T2 vysílání

  • Musíte mít televizní přijímač s podporou DVB-T2 HEVC/H.263
  • Televize a set-top boxy mladší tří let jsou již pravděpodobně kompatibilní. Seznam přijímačů je na dvbt2overeno.cz
  • Můžete použít stávající televizní anténu
  • U společných a kanálových antén je obvykle nutný zásah anténářské firmy
  • Na DVB-T2 přijímači aktivujte automatické ladění
  • Stanice vysílané DVB-T2 mají v EPG vedle názvu stanice příznak T2
  • Pokud se DVB-T2 signál nenaladí, kontaktujte anténáře

Pokud se neobjeví, není jejich anténa pro DVB-T2 přizpůsobena. Potom je třeba oslovit firmu, která by měla vyslat technika, aby zkontroloval stav antény.

Úprava antény není časově náročná. „Trvá maximálně čtyři hodiny, pak lidé zapnou na televizi či set-top boxu ladění a mohou sledovat televizi v DVB-T2,“ řekl Bílek.

Lidé ale podle něj často nevědí, že i když mají upravenou anténu na domě, musí mít stejně doma televizi nebo set-top box s podporou DVB-T2, jinak nové programy nenaladí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám