29. října 2019 • 14:40

Říjnový král? Pastrňák má zaděláno na unikát, start ale není všechno

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
  • David Pastrňák odstartoval skvěle, jak se dříve vedlo dalším hvězdám?David Pastrňák odstartoval skvěle, jak se dříve vedlo dalším hvězdám?FOTO: Koláž: iSport.cz

    Výtečně odstartoval Boston nový ročník a na čelo NHL mu chybí pouhé dva body. Navíc má proti vedoucímu Buffalu dvě utkání k dobru. Útok nejproduktivnějšího muže NHL Davida Pastrňáka společně s Patricem Bergeronem a Bradem Marchandem se podílel na 23 z 36 branek Bruins a bodově největší zásluhu na tom má český útočník, který zažívá rekordní říjen. Dokonce takový, že může vytvořit nové maximum posledního desetiletí. Projděte si, kdo také v předchozích říjnech zářil.

  • David Pastrňák, Boston, 2019 - 23 bodů

    Davida PastrňákFoto ČTK/AP

    Počet utkání: 11
    Body: 23 (11+12)

    Ačkoliv na úvod sezony proti Dallasu a Arizoně nebodoval a celkem jen třikrát vystřelil na bránu (proti Stars dokonce vůbec), následných devět zápasů mu vyneslo 23 bodů. A pokud v úterý proti San Jose nasbírá minimálně dva body, jeho série bude tou nejlepší v poslední dekádě. V říjnu 2018 zvládl Čech nasbírat 16 bodů, tehdy ho ještě přeskočil devatenáctibodový Bergeron... Každopádně silný začátek ještě tolik neznamená, důležité je udržet tempo, na to pozor. Krize přijde v sezoně na každého...

  • Steven Stamkos, Tampa Bay, 2017 - 24 bodů

    Steven StamkosFoto Reuters / Greg M. Cooper-USA TODAY Sports

    Počet utkání: 13
    Body: 24 (6+18)

    Sezonu 2016/17 mu poničilo zranění a kapitán Lightning kvůli němu odehrál jen 17 zápasů základní části. O to hladovější naskočil do dalšího ročníku a odnesl to každý, kdo mu přišel do cesty. Deset bodů zaznamenal v přesilové hře, čtyři z toho byly branky. Osmnáct říjnových nahrávek bylo navíc nejlepším výkonem za mnoho let. Teď však přichází to "ale". Sezonu zakončil až jako dvanáctý muž bodování, 27 branek byl druhý nejhorší výkon kariéry.

  • Alexandr Ovečkin, Washington, 2009 - 23 bodů

    Alexandr OvečkinFoto Reuters / Christopher Hanewinckel-USA TODAY Sports

    Počet utkání: 14
    Body: 23 (14+9)

    V tomto ročníku byl Rus poprvé kapitánem klubu a evidentně ho nová role pořádně nakopla. Čtrnáct říjnových branek bylo nejvíc v NHL za posledních dvacet let a jeho 85 střeleckých pokusů bylo úplným rekordem soutěže. Ovečkin tady představuje opačnou situaci než Stamkos, sezonu 2009/10 zakončil třetí v bodování (109) a na stejné pozici v tabulce střelců (50).

  • Mikko Rantanen, Colorado, 2018 - 21 bodů

    Mikko RantanenFoto Reuters / Amber Searls-USA TODAY Sports

    Počet utkání: 12
    Body: 21 (5+16)

    NHL pomalu začala objevovat novou mladou hvězdu. Desítka draftu 2015 ukázala potenciál už o ročník dříve, kdy se vyšplhala na 84 bodů, ale v minulé sezoně své maximum ještě o tři body překonala. Rantanen to zvládl i přesto, že osm zápasů musel vynechat. Fanoušci se také poprvé mohli pořádně pokochat spoluprací tria Rantanen-Gabriel Landeskog-Nathan MacKinnon.

  • Sidney Crosby, Pittsburgh, 2013 - 21 bodů

    Sidney CrosbyFoto AP Photo/Tony Gutierrez

    Počet utkání: 13
    Body: 21 (8+13)

    Je jediným hráčem tohoto žebříčku, který skvěle odstartoval a svůj vynikající říjen dotáhl až k vítězství v bodování. Navíc k celkem drtivému, druhý Ryan Getzlaf pozoroval kapitána Penguins se sedmnáctibodovým odstupem. Pittsburgh byl tehdy navíc dominantní, v listopadu zase Crosbyho vystřídal Malkin, který dokázal nasbírat dokonce 25 bodů. Ani tihle tahouni v závěru týmu nepomohli k výraznému úspěchu, v základní části sice došlo na 51 výher, v play off byl ale konec už ve druhém kole.

  • Steven Stamkos, Tampa Bay, 2010 - 19 bodů

    Steven StamkosFoto Reuters / James Guillory-USA TODAY Sports

    Počet utkání: 10
    Body: 19 (10+9)

    Odstartoval sice teprve do třetí sezony v NHL, ale protože v té předchozí dal 51 gólů a zapsal 95 bodů, už byl vlastně hvězdou. Zařadil se mezi elitu ligy, což potvrdil konečným pátým místem v celkovém bodování. Hodně mu pomáhala spolupráce s veteránem Martinem St. Louisem, který svého učně ještě o tři místa přeskočil.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud