Čína se obrovsky bojí toho, aby nedopadla jako Sovětský svaz, prohlásil šéf Senátu Kubera

Kubera vs. Čína

Čína se obrovsky bojí toho, aby nedopadla jako Sovětský svaz, prohlásil šéf Senátu KuberaNOVÉ 1
Domov
Echo24
Sdílet:

Předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) na schůzce s čínským velvyslancem Čang Ťien-minem odmítl čínskou kritiku za svou účast na recepci tchajwanského zastoupení v Praze. Zdůraznil, že Peking musí respektovat, že je Česko suverénní země a nemůže k němu přistupovat z pozice síly. Čínská citlivost k otázce jedné Číny vychází z obav z možného rozpadu země, řekl Kubera novinářům po jednání s velvyslancem.

Kubera uvedl, že si s Čangem vyměnili názory, žádný závěr z debaty ale nevyplynul. Čínský velvyslanec podle předsedy Senátu prezentoval pozici Pekingu k otázce celistvosti Číny. „Z čínské strany je potřeba větší velkorysosti. My chápeme jejich pozici, ale oni zase musí chápat naši,“ řekl Kubera. Peking podle něj nemůže vystupovat vůči České republice z pozice síly a hrozit jí.

Čang na schůzce zopakoval svou kritiku kvůli Kuberově účasti tchajwanské recepci na počátku října, kde předseda Senátu vyzdvihl ekonomickou spolupráci a vyfotografoval se s představiteli Tchajpejské hospodářské a kulturní kanceláře v ČR. Kubera uvedl, že ví, že Peking nepovažuje Tchaj-wan za samostatnou zemi, zároveň to ale neznamená, že by jako šéf jedné z českých parlamentních komor neměl s tchajwanskými představiteli mluvit. Už na počátku října upozorňoval, že Tchaj-wan je pro Česko třetím největším asijským obchodním partnerem.

Kubera v úterý novinářům řekl, že čínská citlivost k otázce územní celistvosti je dána obavami z rozpadu země. „Ve skutečnosti nejde ani o Tibet, ani o Tchaj-wan, ale o celistvost Číny jako takové, myslím tím pevninské Číny. Čína se obrovsky bojí toho, aby nedopadla jako Sovětský svaz. Kdyby jednotlivé regiony začaly usilovat o jakousi samostatnost, tak pro Čínu je to zdrcující,“ řekl.

Čtěte také: Napětí stoupá. Čína přestane individuálně pouštět své občany na Tchaj-wan

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

Sdílet:

Hlavní zprávy

We´re all living in Amerika

KOMENTÁŘ

Žijeme už jako v Americe. Ne tím, že u nás s jen malým časovým zpožděním mohou vyjít knihy autorů, jako je Abigail Shrierová. Ale tím, že i u nás mohou takzvaně ...

00:08
×

Podobné články