Hlavní obsah

Zájem o nové televizní přijímače prudce roste

Právo, Martin Procházka

Lidé v posledních týdnech s blížícím se koncem DVB-T projevují výrazně vyšší zájem o televize a set-top boxy podporující DVB-T2.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Největší nápor ještě očekáváme. V současné době nabízíme přes 400 televizí, které si s přechodem na DVB-T2 poradí. Již dva roky zákazníkům prodáváme přijímače připravené na nové vysílání, proto by je přechod na vysílání DVB-T2 neměl nijak překvapit,“ řekla Právu tisková mluvčí Mall.cz Pavla Hobíková.

U set-top boxů jde podle ní o nárůsty v řádech stovek procent, televize rostou o desítky procent. Na Alza.cz prodej televizorů kvůli přechodu vzrostl při meziročním srovnání v září o 30 procent, u set-top boxů dokonce o 54 procent. Výrazně vyšší prodeje hlásí i firma HP Tronic, která provozuje sítě prodejen elektra Euronics nebo Datart.

Jak se připravit na přechod na DVB-T2

Finance

„V posledních třech měsících se, v porovnání se stejným obdobím v loňském roce, zájem o televize zvýšil o 40 procent. U set-top boxů jsou prodeje vyšší dokonce o více než 80 procent. V posledních měsících prodáme denně v průměru přes 500 zařízení. Od začátku října je jejich prodej dvojnásobný,“ sdělila Právu mluvčí HP Tronic Eva Kočicová.

Výraznější nárůsty v prodejích set-top boxů jsou podle prodejců dány tím, že lidé řeší často přechod na nový standard třeba na chalupě nebo doma v ložnici, kde nechtějí investovat do nového televizoru.

Dárek pod stromeček

Firmy očekávají, že lidé se staršími televizemi mohou nutnost přechodu na nové vysílání využít k tomu, že pořídí nový přístroj jako vánoční dárek.

„Očekáváme, že hlavní vlna ještě přijde s tím, jak s přechodem na nový standard DVB-T2 přestanou fungovat některé starší televize na některých kanálech. Předpokládáme také, že část zákazníků spojí příjemné s užitečným a nový televizor darují sobě a svým blízkým pod stromeček,“ uvedla Hobíková.

Nejoblíbenější modely

S nákupem nového televizoru tak podle ní zákazníci vyřeší přechod na nový standard, větší úhlopříčku a také rozlišení obrazovky.

„Nový formát přinese lepší obrazovou kvalitu, kterou ale musí umět televize zpracovat. To si lidé uvědomují a ti, kteří mají doma televizory s nižším rozlišením, jako je FULL HD a především HD přijímače, pořizují nové přijímače,“ doplnila.

Nejvyšší čas připravit se na změnu televizního signálu

Internet a PC

Na Mall.cz je v současné době jednou z nejprodávanějších televizí Sony KD-55XF7596 s 4K Ultra HD a úhlopříčkou 139 cm za 13 990 korun. K nejprodávanějším set-top boxům patří Tesla TE-310 a SENCOR SDB 5002T.

Na Alza.cz lidé podle mluvčí Patricie Šedivé stále nejčastěji kupují televize s úhlopříčkou 139 cm, v těsném závěsu se ale drží TV s úhlopříčkou 165 centimetrů od firem Philips, Samsung, Sony a LG.

Nejprodávanějším set-top bo-xem v Euronics a Datartu je model GoGEN DVB 269 a nejžádanější televizí je LG 43UM7450 za 13 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak se připravit na přechod na DVB-T2

V listopadu začne v České republice vypínání současného televizního vysílání DVB-T a přechod na nový standard DVB-T2.

Výběr článků

Načítám