Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Svět

Kurdové se z pásma úplně nestáhli, tvrdí Erdogan. Hlídky s Ruskem začnou v pátek

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. foto: Reuters

DAMAŠEK - Kurdské milice YPG se podle tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana nestáhly úplně ze 30 kilometrů širokého pásma v severovýchodní Sýrii u turecko-syrské hranice. Erdogan uvedl, že si vyhrazuje právo proti Kurdům znovu zahájit ozbrojenou ofenzivu. Syrská vláda vyzvala kurdské oddíly, aby se připojily k její armádě.
  12:09aktualizováno  16:56

Erdogan ve vystoupení v tureckém parlamentu neřekl, že by se Ankara chystala k obnově bojů proti Kurdům bezprostředně. Oznámil také, že v pátek začnou v pásmu fungovat turecko-ruské vojenské hlídky, avšak zatím jen v oblasti široké sedm kilometrů. Dohoda počítala s hlídkami do hloubky deseti kilometrů na syrském území.

Turecko zlikviduje kurdské milice v bezpečnostní zóně, pokud se z ní Kurdové nestáhnou, prohlásil Erdogan

Na ustavení společných hlídek se Rusko a Turecko dohodly minulý týden, kdy o 150 hodin prodloužily příměří, které předtím Turecko domluvilo se Spojenými státy. Turečtí představitelé opakovaně hrozili kurdským milicím likvidací, pokud se z pásma nestáhnou do stanoveného termínu, který vypršel toto úterý v 16:00 SEČ.

Americký konvoj se zastavil poblíž města Tel Tamr v severní Sýrii.
Kouř stoupající z města Ras al-Ayn v Sýrii. Foceno z turecké strany hranice....

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu v úterý prohlásil, že YPG se z pohraničního pásma stáhly podle podmínek rusko-turecké dohody. Turecký ministr obrany Hulusi Akar ale jen několik hodin předtím tvrdil, že Kurdové u tureckých hranic stále působí.

Turecko zahájilo na severovýchodě Sýrie u svých hranic 9. října operaci Pramen míru s cílem vytlačit kurdské milice YPG, které Ankara považuje za teroristy. Turecká vláda chce v oblasti vytvořit zónu, kam hodlá z Turecka přemístit velkou část ze 3,6 milionu syrských uprchlíků. Snahou Ankary je ale zejména omezit vliv syrských Kurdů u svých hranic, na jejichž druhé straně, v jihovýchodním Turecku, žije početná kurdská menšina a operují kurdští separatisté.

Kurdové se stáhli od hranic s Tureckem. Na přesun měli 150 hodin

Syrská státní média ve středu informovala o dalších střetech mezi tureckou a syrskou armádou u syrského pohraničního města Rás al-Ajn. Předtím se tyto dvě armády střetly už v úterý, kdy zemřelo nejméně 13 syrských vojáků. Syrská armáda vstoupila do této oblasti po několika letech až tento měsíc po dohodě se syrskými Kurdy, kteří během občanské války vytvořili v regionu vlastní autonomii, Damaškem neuznanou. Kurdské milice totiž začátkem října přestal podporovat Washington, s nímž YPG bojovaly několik let proti teroristické organizaci Islámský stát.

Turecká média ve středu také informovala, že při úterních střetech turecké a syrské armády zajalo Turecko 18 vojáků, zřejmě syrských. Turecké ministerstvo obrany na twitteru v noci na středu uvedlo, že kvůli těmto zajatcům komunikuje s Ruskem.

Syrská vláda ve středu podle syrských státních médií vyzvala kurdské oddíly, aby se zapojily do syrské armády. Kurdové po ohlášeném stažení svých amerických spojenců ze severu Sýrie požádali vládu prezidenta Bašára Asada o pomoc proti turecké ofenzívě. „Hlavní velení ozbrojených sil je připraveno přijmout členy Syrských demokratických sil, kteří budou chtít vstoupit do armádních řad,“ oznámilo ve středu syrské ministerstvo obrany. Všichni Syřané včetně kurdské menšiny čelí „jednomu nepříteli“, uvádí v prohlášení.

Autor: