Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Jezero Achensee láká na běžky všechny generace. 5 tipů na zimní dovolenou

Cestování

  5:00 – ADVERTORIAL
Pertisau - Zatímco si babička s dědečkem užívají procházku na sněžnicích, vnoučata se s dětmi učí lyžovat na cvičných svazích nebo sáňkují: a další den můžou všichni spolu vyrazit třeba na běžky. Právě takhle může vypadat i vaše velká rodinná dovolená v rakouském Tyrolsku u jezera Achensee. Přinášíme pět tipů na místa a činnosti, které byste si v oblasti neměli nechat ujít.

Běžkování v Přírodním parku Karwendel foto: Tirol Werbung

1. Túra na sněžnicích

Advertoriál

V doprovodu zkušeného průvodce můžete zažít túru na sněžnicích do odlehlého světa hor v oblasti přírodního parku Karwendel, který je největší chráněnou oblastí v Severních vápencových Alpách. Na cestě do panenské krajiny můžete při troše štěstí narazit na kamzíky nebo dokonce spatřit orla, a k tomu se s vámi správce parku podělí o informace týkající se sněhu, stop, zvířat i rostlin v oblasti. Včetně zápůjčky sněžnic za zajímavý zážitek zaplatíte 15 € za osobu.

2. Běžkování v Tristentaul

Celý region kolem jezera Achensee patří mezi oblíbené cíle běžkařů: při plánování výletů se vám nabízí 200 kilometrů běžkařských tras. „Stopy jsou v okolí Achensee vždy dobře upravené. Lepší je na ně ale vyrazit ve všední den, o víkendu bývá plno na trase i v hospůdkách kolem,“ doporučuje Petr Janák, který do Tyrolska na běžky vyráží pravidelně.

Noční sáňkování v Pertisau
Procházka na sněžnicích zasněženým okolím Achensee

Pokud hledáte idylickou stopu pro rodinné sportování, kde nebude příliš mnoho lidí, doporučujeme tu, která vede do údolí Tristenautal v přírodním parku Karwendel. Dlouhá je jen sedm kilometrů, takže ji můžete zahrnout do většího výletu, a problém nebude dělat ani dětem nebo začátečníkům.

3. Snowkiting

Myslíte si, že pouštění draků je jen podzimní záležitostí? To jste asi ještě neslyšeli o snowkitingu, kdy draka vynesete do vzduchu za jízdy na snowboardu. Pro tuto zábavu je jako stvořená louka u severního břehu jezera Achensee. Má velikost fotbalového hřiště a vítr je zde konstantně příznivý. Nebojte se, pokud v této disciplíně nejste zdatní: už po krátkém tréninku si užijete první metry s drakem ve vzduchu a nohama na zemi. Za hodinový kurz v malé skupince zaplatíte trenérovi necelých 20 €.

Zimní škola snowkitingu v Achenkirchu

4. Sáňkování u jezera Achensee

Ubytování

Útočiště po dobu vaší dovolené vám může poskytnout třeba čtyřhvězdičkový hotel Travel Charme Fürstenhaus Am Achensee, který stojí přímo na břehu jezera a nabízí tak dechberoucí výhledy.

Travel Charme Hotel Fürstenhaus am Achensee

Ne nadarmo je tyrolská oblast Achensee nazývána „mekkou sáňkařů“. Piloti skluznic si mohou vybrat z šesti přírodních sáňkařských drah různých obtížností i délek, od 800 metrů po 4,8 kilometru. S dětmi doporučujeme nejdelší klidnou variantu, adrenalinový sjezd si můžete užít u některé z kratších tras. V Pertisau jsou sáňkařské trasy osvětlené, můžete se tak na sáňky vypravit i po setmění.

5. Rekreační středisko Atoll Achensee

V obci Maurach na břehu Achensee se nachází oáza pohody v podobě volnočasového areálu Atoll Achensee. Své smysly můžete ošálit při návštěvě „nekonečného bazénu“ na střeše. Tělu unavenému po běžeckém lyžování a dalších aktivitách ve sněhu můžete dát odpočinout v panoramatickém saunovém světě. A kdo by přece jenom neměl sportu dost, vyřádí se v hale pro milovníky boulderingu – lezení po nízkých umělých skalách.

Tento článek je součástí speciálního projektu připraveného ve spolupráci s Rakouskou národní turistickou centrálou Österreich Werbung.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!