Mezinárodní výstava Doll Prague 2019 představí exkluzivní umělecké panenky z celého světa

EJ Taylor Xmas Elfs

EJ Taylor Xmas Elfs

EJ Taylor 2018 Olga Sukach Marina Dorogush Anastasja Janovska Eva Hellerová Hodinková Anna Zuyeva

Šestý ročník mezinárodní výstavy uměleckých panenek, loutek a sběratelských medvídků Teddy se bude nově konat v Paláci Lucerna od 8. do 10. listopadu.

Hlavním tématem Doll Prague 2019 je "Život je jen náhoda, jednou jsi dole jednou nahoře..." a reflektuje období první republiky. Kurátorkami hlavní expozice jsou Connie Smith a Anastasja Janovska, členky americké asociace uměleckých panenek NIADA.

Jak už naznačují jména kurátorek hlavní expozice, ani tento rok nebudou chybět absolutní špičky v oboru, na jejichž díla sběratelé po celém světě čekají někdy i roky. Mezi zvučná jména letošního ročníku patří Marlaine Verhelst, Ana Salvador, Conie Lowe, Annadan nebo Elmira Abbasy.

Svou účast potvrdilo přes 160 umělců ze 40 zemí. Výstavy se zúčastní také řada asociací a uměleckých svazů, jako například zástupci americké asociace NIADA, evropská asociace DABIDA a svaz umělců Ruska, Japonska nebo Mexika.

"Každá z vystavených panenek je jedinečným uměleckým dílem. Svou osobitostí a detailním zpracováním, které má ve světě dlouhou tradici, si panenky každým dnem získávají tisíce příznivců, kteří se stávají jejich vášnivými sběrateli, a tak vznikají unikátní soukromé sběratelské kolekce v nevyčíslitelných hodnotách," říká Bohdana Klátilová, organizátorka výstavy, a dodává: "Ve světě mezi velké sběratele uměleckých panenek již léta patří například hollywoodská herečka Demi Moore. Ta dokonce panenkám pořídila jejich vlastní dům. Její umělecká sbírka čítá na 3000 exponátů a herečka si ji nechala pojistit na dva miliony dolarů," informuje Klátilová, laureátka mezinárodní ceny Pandora Platinum, udělované Mezinárodním kulturním fondem panenkového umění, kterou získala právě za podporu a rozvoj tohoto uměleckého směru.

Kromě výstavy bude pro návštěvníky připravena celá řada doprovodných akcí. Těm nejmenším budou věnovány speciální workshopy, zaměřené na ruční výrobu panenek a medvídků. Umělci z americké asociace NIADA budou školit různé techniky a postupy tvorby uměleckých panenek a figur. Tyto workshopy jsou mezi českými fanoušky velmi populární.

"Zatímco v západní Evropě a Spojených státech mají umělecké panenky bohatou a nepřetržitou historii, v Čechách jejich tvorba skončila s rokem 1948, kdy režim tento druh umění považoval za buržoazní přežitek. Proto jsme rádi, že můžeme v rámci výstavy organizovat i tyto vzdělávací lekce, aby se čeští tvůrci mohli ve své tvorbě zdokonalovat," říká organizátorka výstavy Bohdana Klátilová a dodává: "Workshopy vedou špičky z oboru Marlaine Verhelst, Barbara Willis, Tatjana Mohrjakova nebo Marina Dorogush."

Na výstavě Doll Prague 2019 budou vystavovat i čeští loutkáři, jejichž loutky jsou zapsané na seznamu kulturního dědictví UNESCO. Návštěvníky také jistě potěší expozice vamberecké krajky, která je exkluzivně k vidění mimo Vamberk jen na této výstavě.

Kdo by si na této výstavě chtěl vyzkoušet, co vše obnáší animování, má jedinečnou příležitost. A to pod vedením lektorů ze spolku ULTRAFAN-lektoři jsou absolventy oboru animovaného filmu na pražské UMPRUM (Ateliér Filmové a televizní grafiky). Zaměřují se na grafiku, ilustraci, spoty, jingly, ploškovou i loutkovou animaci. Workshop je přizpůsoben tak, aby si animování mohly vyzkoušet i děti. Práce všech se následně zpracuje do krátkého animovaného filmu, který bude umístěn na stránkách výstavy. Tento workshop je zdarma a není potřeba se hlásit předem.

Na výstavě bude možné si umělecká díla zakoupit a rozšířit tak svou sbírku o unikátní art doll a Teddy Bear, nebo někoho potěšit drobným, vkusným vánočním dárkem. Organizátoři ani tento rok nezapomněli na milovníky tvoření, pro něž bude k dispozici spousta materiálů pro šití či modelování i množství knih a časopisů.

Více informací najdete na stránkách výstavy www.dollprague.com.

Vstupenky na výstavu pořídíte za 180 Kč v předprodeji v Paláci Lucerna, nebo přímo na místě, děti do 10 let mají vstup zdarma.

Kdy: 8. - 10. 11. 2019

Kde: Palác Lucerna, Václavské náměstí, Praha 1

Fotky v tiskové kvalitě na tomto linku:

https://1drv.ms/u/s!Ar0itqotEacphb5ikG7DxYepgxpIRQ?e=k3YjVD

Kontakt pro média:

Vendula Pěrušková

BIG FISH & CO., s.r.o.

tel.: 724 942 226

vendula.peruskova@bfco.cz

Klíčová slova ČR-zábava-výtvarné-hobby-hračky-Doll Prague-Big Fish & Co.

Oblast
Praha, Česká republika (ce)

Kategorie
Zpracovatelský a výrobní průmysl
Média, společnost a životní styl
Kultura

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.