Hlavní obsah

Na hypotéku nedosáhne stále víc lidí

Právo, Jakub Svoboda

Dostupnost bydlení v Česku se nadále zhoršuje. Ceny bytů za poslední rok vzrostly v průměru o 10 procent, prudce nahoru jdou i nájmy a současně se výrazně zhoršily podmínky pro získání hypotéky.

Foto: Profimedia.cz

V říjnu už první banky poskytující lidem úvěry na bydlení zdražily.

Článek

Na to, že nová pravidla České národní banky (ČNB) pro poskytování hypotečních úvěrů, která začala platit přesně před rokem, trh s úvěry na bydlení významně zasáhla, upozornil minulý týden i jeden z největších tuzemských developerů Central Group.

Z jeho statistik vyplývá, že v přímé návaznosti na zavedení regulace poskytování úvěrů na bydlení se propadl podíl klientů, kteří nemovitost financují hypotečním úvěrem, a to o bezmála 50 procent. „Fakticky se tím potvrzuje, že na hypotéku dosáhne mnohem méně lidí než před rokem,“ upozornila v tiskové zprávě firma.

Podle ukazatele Fincentrum Hypoindex si letos v září sjednalo hypotéku o téměř tři tisíce lidí méně než ve stejném měsíci loni a celkový objem byl letos nižší o téměř šest miliard korun.

Sazby hypoték prudce klesají, trh však stagnuje

Finance

ČNB vydala loni v říjnu doporučení, které bankám určuje, že výše dluhu žadatele nesmí překročit devítinásobek jeho ročního čistého příjmu. Současně by zájemce o hypotéku měl na splátku dluhu vynakládat maximálně 45 procent svého měsíčního čistého příjmu. Maximální výši úvěru navíc centrální banka nově snížila na 80 procent hodnoty zastavované nemovitosti.

Nemají vlastní peníze

Podle výkonné ředitelky Central Group Michaely Tomáškové dělá zájemcům o bydlení největší starosti osmdesátiprocentní strop pro nové hypotéky, tedy nutnost mít naspořeno alespoň 20 procent prostředků z ceny nemovitosti.

Například při průměrné ceně pražské novostavby 6,7 milionu korun to znamená mít naspořeno přes 1,3 milionu, což je problém zejména pro mladé rodiny, které takovou částku dohromady nedají.

Vzhledem k současnému raketovému růstu nájmů je stále výhodnější půjčit si na pořízení hypotéky od svých blízkých, než mít léta vysoké výdaje spojené s cizím bytem. Ovšem ani v rodinách se potřebné peníze nemusí podařit najít.

Zájemci o pořízení bydlení míří víc za hranice velkých měst

Finance

Růst cen nemovitostí se podle developerů v dohledné době nezastaví.

„Hypoteční trh totiž také ovlivňuje stále trvající ochromení nové výstavby, způsobené řadou legislativních překážek. Uměle omezená nabídka a rostoucí ceny stavebních prací i pozemků tak mají za důsledek stále rostoucí ceny bytů,“ uvedla Tomášková.

Odborníci upozorňují, že i kdyby se stavělo výrazně více než dnes, budou byty za stávajících podmínek v podstatě dostupné pouze pro nejbohatší vrstvu obyvatel a spekulanty.

Počet poskytnutých hypoték v Česku klesá přesto, že úvěry na bydlení dosud letos zlevňovaly. V září průměrná úroková sazba klesla na 2,47 procenta.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Průměrná úroková sazba hypoték.

V říjnu ale první banky poskytující lidem úvěry na bydlení zdražily. „Už na začátku října zvedly úrokové sazby hypoték čtyři banky. Komerční banka a UniCredit Bank zvýšily sazby o 0,2 procentního bodu, Česká spořitelna a Raiffeisenbank o 0,1 procentního bodu,“ upozornil analytik portálu Hyponamíru.cz Lukáš Komínek.

I když se jednalo pouze o nepatrné navýšení sazeb v řádu desetin procenta, už to lidé podle něj pocítí na svých peněženkách. Například u třímilionové hypotéky se splatností 25 let při růstu úrokové sazby z 2,3 na 2,5 procenta zaplatí dlužník každý měsíc přibližně o tři stovky víc.

Nájemné roste

Těm, kteří nedosáhnou na vlastní bydlení, nezbývá nic jiného než jít do nájmu. Například v Praze se ale průměrné měsíční nájemné za pět let zvýšilo téměř o polovinu – z 214 korun za metr čtvereční v prvním pololetí 2014 stouplo na 307 korun v polovině letošního roku. Jak vyplývá z analýzy společnosti Deloitte, průměrný meziroční růst byl 7,3 procenta, přičemž největší nárůst byl v roce 2017 – o 12,5 procenta.

Zájem o nájemní bydlení v Česku poroste

Finance

Nájemné ale roste i jinde, například v Brně a Plzni v letošním třetím čtvrtletí rychleji než v Praze. Podle údajů portálu Ideální nájemce.cz průměrný nájem v kategorii 2+kk byl v Praze ve třetím čtvrtletí 16 500 korun měsíčně. V Brně to bylo 13 500 korun, v Plzni 10 900 korun a v Ostravě 9500 korun.

Studie: Nájemné v Praze se bude blížit západoevropským metropolím

Ekonomika

Reklama

Související články

Stavební spoření usnadní cestu k hypotéce

Stavební spoření v loňském roce oslavilo 25 let své existence. Už od prvopočátku zaujalo přední místo na poli finančních produktů a v popředí zájmu se drží...

Výběr článků

Načítám