Neděle 19. května 2024, svátek má Ivo
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Pokud Kvitová a Plíšková porazí grandslamové vítězky, obě postoupí do semifinále Turnaje mistryň

Karolína Plíšková v detailu. foto: Reuters

Šen-čen - Po dnech plných propočtů a neustále se měnící situace kvůli odstupování soupeřek se najednou vracejí k systému, který znají nejlépe a který ctí celý rok. Porážka znamená konec.
  7:03

A výhra velkou naději!

V podivuhodném kraji v deltě Perlové řeky, kde po ulici prosviští elektromobil a chvíli po něm babička s kárkou jako z dob kulturní revoluce, se dějí zvláštní věci také na kurtu.

Dnes Petra Kvitová a zítra Karolína Plíšková si mohou na Turnaji mistryň zajistit semifinále.

Svým porážkám navzdory.

„Tady se může stát všechno,“ kývla Plíšková poté, co zraněná Bianca Andreescuová odstoupila po prvním setu. Plíšková v něm prohrávala 0:2, ale Kanaďanka špatně došlápla a čím dál horší pohyb ji donutil ke skreči.

Hotové české dej`a vu: Kvitová má naději zase díky tomu, že kvůli zranění ramena v její skupině vzdala Naomi Ósakaová.

Obě Češky zatím ve dvou duelech dohromady získaly tři sety – a dál jsou ve hře. Zápletka jako hrom. A obří výzvy před nimi. Pro Kvitovou jí bude světová jednička Ashleigh Bartyová, letos šampionka Roland Garros.

A pro Plíškovou rumunská údernice, nezdolná Simona Halepová čili vítězka posledního Wimbledonu.

Případ Kvitová: Jak oživit mysl

V Červené skupině se chystá střet letošních starých známých. Kvitová a Bartyová se spolu utkají posedmé, dosavadní bilance zní 4–2. Ale tři zápasy musely do třetího setu.

Karolína Plíšková v detailu.
Plíšková slaví po skreči soupeřky první vítězství v Šen-čenu.

„Ty spolu s Ash hrajeme rády,“ usmála se Češka. Ale laskavosti stranou, vyladit se jako na čtvrtfinále Australian Open (jejich jediný jasný střet – 6:1, 6:4 pro Kvitovou) pro ni bude složité.

Po dvou porážkách ve skupině byla vyčerpaná, jako všechny zbylé účastnice WTA Finals v Šen-čenu marně hledá dobíjecí stanice pro sportovkyně.

Zároveň ve středu na tréninkovém kurtu pod okny tiskového střediska absolvovala poctivou, výživnou přípravu. Rozhodně není bez šance, žebříčková královna z Austrálie minule podlehla narychlo povolané náhradnici Bertensové a působila občas až křečovitě, což je u ní letos nebývalé.

Včerejší výsledky na Turnaji mistryň:

Fialová skupina:
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (2) – Andreescuová (5-Kan.) 6:3 skreč, Svitolinová (8-Ukr.) – Halepová (4-Rum.) 7:5, 6:3
Dnešní program s českou účastí:
9.00 KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ (6) – Stosurová, Čang Šuaj (7-Austr./Čína), 11.30 Bartyová (1-Austr.) – KVITOVÁ (6), 14.30 STRÝCOVÁ, Sie Šu-wej (2-Tchaj-wan) – Dabrowská, Sü I-fan (4-Kan./Čína).
Online reportáže z českých zápasů čtěte na Lidovky.cz/sport.

„Naše souboje s Petrou jsou především ohromně náročné,“ uznává Bartyová. „Musím přeskupit síly. Zjistit, jak co nejlépe omezit její silné stránky – a hlavně se vrátit k tomu, co moji hru zdobí.“

Střet unavených těl a lehce nahlodaných myslí té lepší nabídne cennou odměnu: vítězka bude jen dva zápasy od trofeje.

Případ Plíšková:

Respekt ano, ale...

Když letos Halepová slavila v All England Clubu, poslala jí Plíšková gratulaci. Obyčejně to nedělá: „Ale Simony si vážím, mám k ní respekt. Mimo kurt s ní ráda pokecám. Je taková normální.“

Celková bilance z pohledu Plíškové zní 4–7, letošní však 1–1 a ta z posledních pěti střetů 3–2. „Hratelné to je,“ věří česká světová dvojka.

Zase se dá čekat její dobývání a pečlivé returny Halepové. Zkrátka velká bitva. Ve které díky specifikům Turnaje mistryň pořád půjde o velké cíle.