Hlavní obsah

Každý druhý Čech je ochotný se kvůli práci přestěhovat

Novinky, bab

Polovina Čechů by byla ochotna se za prací přestěhovat, dokonce i do zahraničí. Mezi hlavní argumenty patří především možnost kariérního růstu či nabídka vyšší mzdy. Nejlákavější jsou přitom pro Čechy pracovní nabídky ze sousedního Německa.

Foto: Profimedia.cz

Dlouhá doba dojíždění patří mezi pět hlavních důvodů pro změnu zaměstnání.

Článek

Každý druhý Čech v posledním průzkumu Workmonitor společnosti Randstad připustil možnost opustit své bydliště a přestěhovat se za prací.

Pro 52 procent lidí by argumentem pro stěhování byla možnost kariérního růstu a lepší rovnováha mezi soukromým a pracovním životem. Více než dvě pětiny českých zaměstnanců by se za prací stěhovaly jen v případě výrazně vyšší mzdy a třetina pak v případě nabídky smysluplné práce.

USA, Německo, Austrálie lákají nejvíce

V celosvětovém měřítku by se lidé za prací nejčastěji vydali do USA (28 procent), Německa (25 procent) a Austrálie (22 procent).

O práci v Česku je zájem, výrazně roste počet cizinců z vyspělejších zemí

Finance

Z výsledků zároveň vyplynulo, že většina respondentů by raději zůstala v blízkosti svého domovského regionu nebo žila a pracovala v zemi, kde lidé hovoří stejným či podobným jazykem (Slovensko v případě Čechů, USA pro Brity, Austrálie pro občany USA apod.).

V případě práce v zahraničí by Češi nejradši volili nejbližší sousedy, na prvním místě Německo, následované Rakouskem a Slovenskem.

Dlouhé dojíždění důvodem pro změnu

I když tři pětiny českých zaměstnanců by byly ochotny za zajímavou prací dojíždět, kdyby si lidé mohli vybrat, raději by zvolili zaměstnání v docházkové vzdálenosti od svého domova.

„Dlouhá doba dojíždění patří podle všech našich průzkumů mezi pět hlavních důvodů pro změnu zaměstnání. Motivace k dojíždění nebo dokonce přestěhování musí být tedy skutečně výrazná, například růst mzdy o desítky procent,“ doplnil Jacek Kowalak ze společnosti Randstad.

Zároveň však dodal, že výše mzdy sama o sobě už největším motivátorem není. „K přijetí pracovní nabídky s dojížděním či přestěhováním lidi přesvědčí spíš její kombinace s dobře vyváženým pracovním a soukromým životem či zajímavým kariérním růstem.“

Vůči zahraničním kolegům jsou Češi zdrženliví

Česká republika je v současné době zajímavá pro pracovníky ze zahraničí. Z pohledu českých zaměstnanců je to však jen důsledek nedostatku lidských zdrojů na českém pracovním trhu, nikoliv snaha o cílené budování národnostně různorodých týmů.

V Česku pracuje už 700 tisíc cizinců

Ekonomika

Téma diverzity na pracovišti tak zatím čeští zaměstnanci neřeší. Necelá polovina (47 procent) lidí uvedla, že ráda pracuje s lidmi z jiných kultur.

„Je zřejmé, že hlavní motivací pro nábor pracovníků z ciziny je právě vyčerpaný český trh práce. Hledají se jak manuální pracovníci, tzv. modré límečky, tak i kvalifikovaní experti pro kancelářské profese. V některých oborech již cizinci tvoří podstatné procento zaměstnanců, je proto s podivem, že mezi Čechy stále vládne jakási zdrženlivost a uzavřenost. Radost z práce s lidmi z jiných zemí a kultur u nás projevil druhý nejnižší počet respondentů ze všech zkoumaných zemí,“ doplnil Kowalak.

Anketa

Byli byste ochotní se přestěhovat za prací?
Ano
37,5 %
Ne
62,5 %
Celkem hlasovalo 1329 čtenářů.

Průzkum Workmonitor společnosti Randstad

Poprvé byl publikován v Nizozemsku v roce 2003, a nyní již zahrnuje 34 zemí po celém světě. Pokrývá Evropu, Asii i Ameriku. Randstad Workmonitor vychází čtyřikrát do roka a jeho výsledky odráží lokální i globální trendy v oblasti mobility.

Reklama

Související články

Mladé láká kariéra, starší jistota

„Rok mě ve firmě nepovýšili, výrazně mi ani nezvedli plat, takže odcházím, nemá to smysl. Je to pro mě neperspektivní firma,“ tvrdí dvaadvacetiletý disponent...

Výběr článků

Načítám