Krypto-graf týdne: Proráží bitcoin na Wall Street? Objemy obchodů přestávají být k smíchu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia/E15

Bankomat na bitcoiny
.
Ilustrační foto
Ilustrační foto
5
Fotogalerie

Nedávné spuštění obchodování s kryptoměnovými deriváty v režii provozovatele newyorské akciové burzy (ICE) připomínalo propadák. Situace se ale začíná měnit.

Měla to být velká událost pro celé odvětví kryptoměn. Konsorcium Bakkt, jehož součástí je i společnost Intercontinental Exchange (ICE), koncem září spustila projekt, který má usnadnit investici do bitcoinu těm nejtěžším vahám na Wall Street. Část analytiků označovala zahájení obchodování s novými typy termínových kontraktů na cenu bitcoinu za další krok k tomu, aby se kryptoměny staly běžnou součástí investičních portfolií.

Novinka navíc měla vyhnat poptávku po virtuálních mincích, protože k vypořádání kontraktů poprvé dochází v bitcoinech, a nikoliv v dolarech.

Jenže vznosné plány narazily na realitu: denně se na regulátory posvěcené burze zobchodovaly maximálně desítky bitcoinů. Zklamání z vlažného startu očekávaného projektu jako by se promítlo i do nálady kryptospekulantů. Cena nejrozšířenější virtuální měny bitcoin tehdy začala prudce ztrácet a sletěla o dvacet procent.

Obojí je teď trochu jinak. Objem obchodů s deriváty se za poslední týden posunul o řád nahoru. Dosud nejvyšší denní množství se vyšplhalo na 1183 bitcoinů, což při nynějším kurzu činí v přepočtu kolem čtvrt miliardy korun.

Stále jde ale relativně o drobné, které odpovídají objemu spíše menší kryptoměnové burzy, jak vyplývá z dat portálu Bitcoinity.

Náhlý nárůst zájmu o deriváty v režii Bakkt nicméně provází i cenové zotavení bitcoinu, jehož kurz se zpod osmi tisíc dolarů vyšplhal na devět tisíc.

Samotný šéf ICE Jeffrey Sprecher ale přiznává, že k tomu, aby se bitcoin stal důvěryhodným úložištěm hodnoty podobně jako nyní zlato, je stále ještě daleko.

„Zlato se nejprve prosadilo jako prostředek směny, a teprve potom se stalo uchovatelem hodnoty,“ popsal podle serveru Coindesk Sprecher s tím, že bitcoin by měl jít obdobnou cestou a v první řadě najít větší využití v byznysu.

Termínový kontrakt (futures)

Jde o typ obchodu, jehož cenu si obě strany dohodnou předem s tím, že k zúčtování dojde až později. V případě bitcoinu se například spekulanti mohou domluvit na prodeji (nákupu) bitcoinu za cenu 10 tisíc dolarů. Pokud bude za měsíc cena kryptoměny výrazně vyšší, vydělává na tom kupující strana, neboť si cenu digitální mince předem „zafixovala“ na deseti tisících.