Hlavní obsah

Moje peníze jsou v bance v bezpečí, je přesvědčeno sedm z deseti klientů

Novinky, bab

Většina Čechů se o bezpečnost svých peněz uložených v bance nebojí, jsou tam podle nich v bezpečí. Každý druhý se také domnívá, že za posledních třicet došlo ke zlepšení bezpečnosti uložených peněz.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Průzkum agentury Ipsos pro Komerční banku ukázal, že sedm z deseti Čechů bankám věří, domnívají se totiž, že peníze, které u nich mají uložené, jsou v bezpečí. Na druhou stranu si to ale nemyslí pětina lidí oslovených v aktuálním průzkumu.

Důvěra v bezpečnost bankovního sektoru roste s výší dosaženého vzdělání. To, že jsou peníze uložené v bance v bezpečí, si myslí 84 procent lidí s vysokoškolským vzděláním. Oproti tomu čtvrtina vyučených o jeho bezpečnosti pochybuje. Také ti, kteří bezpečnost bankovního sektoru zpochybňují, mají zároveň častěji tendenci nechávat si doma finanční rezervu.

Moody's zhoršila výhled českého bankovnictví

Ekonomika

Z průzkumu také vyplynulo, že každý druhý Čech se domnívá, že v současné době jsou jeho peníze v bance ve větším bezpečí, než tomu bylo před třiceti lety. Přesvědčeni jsou o tom především mladí lidé ve věku18 až 39 let, z nichž se v tomto smyslu vyjádřily dvě třetiny. Naopak zástupci starší generace ve věku 66 let a více jsou ohledně zlepšení bezpečnosti skeptičtí.

O vklad do výše 100 tisíc eur nepřijdete

Už více než dvacet let mají klienti bank ze zákona pojištěny vklady v bankách, stavebních spořitelnách či družstevních záložnách. Pokud by peněžní ústav zkrachoval, lidé by o své peníze nepřišli, dostali by zpět své úspory až do výše 100 tisíc eur, tedy necelých 2,6 milionu korun.

Stoprocentní pojištění vkladu do daného limitu se ale vztahuje na všechny vklady u jedné banky. Úložky na běžném účtu, spořicím účtu i termínovaném vkladu u jedné banky se totiž sčítají. Pokud pak celková suma přesahuje pojistný limit, uložte peníze do jiné banky, případně je v jedné bance rozdělte mezi více osob.

Bankovní daň zvýší poplatky a zdraží úvěry, varují ekonomové

Ekonomika

Pokud se stane, že peněžní ústav zkrachuje, musí podle zákona klienti získat své peníze zpět do sedmi pracovních dnů ode dne oznámení České národní banky o platební neschopnosti bankrotující finanční instituce.

Garanční systém finančního trhu, který za vyplácení vkladů klientům zkrachovalé banky či záložny zodpovídá, získá od tohoto peněžního ústavu informace o vkladatelích i pojištěných vkladech a určí vyplácející banku. Veškeré potřebné informace poté na svých stránkách i prostřednictvím médií zveřejní.

Anketa

Jsou podle vás peníze uložené v bance v bezpečí?
Rozhodně ano
19,8 %
Spíše ano
51,8 %
Spíše ne
6,6 %
Rozhodně ne
18,5 %
Nevím, nedokáži říct
3,3 %
Celkem hlasovalo 899 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám