Vývoj komplexních produktů s vestavěnou elektronikou se neobejde bez podpory výpočetních nástrojů, které umožní simulovat chování takových systémů ještě předtím, než se pustíte do výroby prototypů.

Ukázkovým příkladem sofistikovaného řešení konstrukčních simulací je softwarové portfolio Simcenter. Novinky v jeho aktuální verzi se zaměřují na kombinaci mechatroniky a termodynamiky podpořené zjednodušením ovládání a otevřeností k uživatelským zásahům.

Simulace proudění provozních tekutin v ponorce.

Při tvorbě návrhu výrobku, který obsahuje elektronické komponenty, můžete v softwaru Simcenter Amesim posoudit a zohlednit tepelné působení v konstrukci díky realistickému termálnímu modelu stroje v jeho různých provozních cyklech. Tyto aplikace najdou široké uplatnění například v automobilovém průmyslu, a to i v tak složitých úkolech, jako je optimalizace produkce emisí ve vozidlech s manuální převodovkou, jejíž řazení lze digitálně vyladit vzhledem k různým stylům řízení. Jiným příkladem je určení ideálního výkonu bagru, zohledňující soudržnost těžené zeminy vůči energetické spotřebě stroje.

Prostřednictvím simulace můžete například optimalizovat spotřebu automobilu vyladěním jeho převodovky již ve fázi virtuálního prototypu…

Ovládnout složitost takového softwaru začínajícímu uživateli pomohou předpřipravené zjednodušené výpočetní modely, které lze následně rozvinout do požadovaných detailů. Uživatelům z leteckého průmyslu zase pomohou funkce, jako je asistent pro vizualizaci palivového systému, který urychlí návrh rozvodů paliva v konstrukcích letounu.

Pomocník pro návrh palivového systému v letadle.

Dynamické chování složitých fluidních systémů dokáže věrně simulovat aplikace Simcenter Flomaster, s níž určíte kupříkladu změny rychlosti manévrujícího letounu nebo vynořující a potápějící se ponorky. Pro co nejlepší pochopení chování termofluidních systémů lze fyzické výsledky zobrazit ve schematických modelech, ve kterých lze okamžitě ověřit specifické požadavky nebo okrajové podmínky a rychle tak odhalit problematická místa velkých systémů.

Díky rozšířené otevřenosti lze výpočetní modely ze softwaru Siemens Amesim snadněji přenášet na výpočetní klastry (HPC), což je pro méně zkušené uživatele usnadněno zavedením grafického uživatelského rozhraní. Z něj lze snadno sledovat průběh simulace a získat přístup k jejím výsledkům, aniž by bylo tak jako dosud nutné používat skripty a příkazový řádek.

Zaujal vás tento článek? Více si můžete přečíst v angličtině zde.

Komentáře