Hlavní obsah

Architekti zastínili dům krajkou z betonu

Novinky, Jana Nesvadbová

Nalézt řešení, jak omezit přílišné oslunění rohového domu s východo-západní orientací, bylo hlavním úkolem architektů z ateliéru HYLA Architects při návrhu domu v oblasti West Coast Grove v Singapuru. Nakonec jej opředli krajkou z betonu.

Foto: Masano Kawana

Dům má předfasádu z betonu, která připomíná krajku.

Článek

Dům stojí na rohu ulice a jeho boční strana je přímo naproti základní škole. Kromě nadměrného oslunění z jedné strany bylo tedy třeba vymyslet, jak jeho obyvatele pokud možno izolovat také od hluku, který se z budovy plné malých dětí zákonitě line.

Hledané řešení pak mělo postihnout ještě jeden neméně důležitý aspekt, a tím bylo zajištění soukromí majitelů domu.

Architekti ponechali tedy boční stranu téměř celou uzavřenou, aby zabránili nejenom ruchům z ulice a ze školy, ale i případným zbytečně zvídavým pohledům.

Pro východní stranu pak vymysleli zastínění v podobě geometricky perforované betonové předfasády. Ta chrání kromě přízemí všechna další podlaží. V prostoru pod ní, před domem pak vytvořili malou zahradu s terasou a bujnou vegetací.

Foto: Masano Kawana

Zadní, západní stěna je rovněž chráněná, nikoli ale jen před sluncem, ale také před zvídavými pohledy ze sousedních domů.

Otázku uchování soukromí bylo třeba vyřešit také v souvislosti se zadní stranou domu, kam směřují okna z obytných místností. Zde nehrozily ani tak zvídavé pohledy dětí ze školy, jako ze sousedních domů.

Architekti sem zvolili různě velké prefabrikované betonové tvárnice, které jsou opět perforované. Jejich speciálně navržené otvory jsou zasklené, některé čirým, jiné barevným sklem. Žluté a růžové tabulky tak zjemňují a zároveň zesilují paprsky odpoledního slunce.

Foto: HYLA Architects

Půdorys přízemí a prvního patra: 1 stání pro vůz, 2 zahrádka, 3 terasa, 4 dvorek, 5 obývák, 6 jídelna, 7 tzv. suchá kuchyň, 8 tzv. mokrá kuchyň, 9 prádelna, 10 výtah, 11 komora, 12 WC, 13 chodba, 14 studovna, 15 koupelna, 16 tech. zázemí, 17 terasa

Foto: HYLA Architects

Půdorysy druhého a třetího patra: 18 obývací pokoj, 19 pokoj pro hosty, 20 koupelna hostů, 21 ložnice, 22 šatna, 23 koupelna, 24 hlavní ložnice, 25 hlavní šatna, 26 hlavní koupelna, 27 střešní terasa, 28 venkovní jednotka klimatizace

Vlastní stavba má čtyři podlaží a celkovou plochu podlah 404 m². V přízemí provázaném s terasou a zahrádkou je kuchyň, jídelna a obývací pokoj. O patro výše je pracovna a volný prostor, díky čemuž obytná zóna v přízemí má dvojnásobně vysoký strop.

Druhé patro zabírají dvě ložnice a menší obývací pokoj. Každá z ložnic má svou vlastní koupelnu. Druhé patro, které je ve skutečnosti podkrovím, hostí již jen ložnici majitelů, z níž se vychází na střešní terasu. K hlavní ložnici přiléhá šatna a také koupelna. Všechna podlaží obsluhuje výtah.

Foto: HYLA Architects

Řezy budovou

Foto: HYLA Architects

Fasády budovy

Anketa

Líbí se vám v interiéru přiznaný beton?
Ano, to je můj oblíbený styl!
18,1 %
Většinou ano.
15 %
Jak kdy.
9,8 %
Spíše ne.
33,3 %
V žádném případě!
23,8 %
Celkem hlasovalo 858 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám