Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Stávka učitelů uzavřela 1221 škol, další omezily provoz. Plaga: Fiasko odborů

Aktualizováno -
6. listopadu 2019
16:05
Autor: ČTK, sab - 
6. listopadu 2019
06:43

V části škol začala stávka učitelů, kteří nesouhlasí s výsledky jednání o růstu platů v příštím roce. Zavřeno jich zůstalo 1221, přes 2700 omezilo provoz, uvedla místopředsedkyně školských odborů Markéta Seidlová s tím, že dalších 3000 škol stávku podpořilo. Do stávky se tak celkově zapojila víc než polovina škol, tvrdí odbory. Podle ministerstva školství se ke stávce v různých regionech připojila desetina až čtvrtina škol. Vyplývá to z údajů, které ministerstvo shromáždilo ze 75 procent mateřských, základních a středních škol v devíti krajích. Ministr Robert Plaga (ANO) označil výsledek za fiasko odborů.

„Odmítám, že stávka je zpackaná, že neměla žádný důvod a že nic neovlivní. Není to pětina nebo desetina škol, o kterých hovoří pan ministr (školství Robert Plaga, ANO),“ řekla Seidlová. Upozornila, že se do stávky zapojila i řada škol, kde neexistuje odborová organizace.

Seidlová také odmítla kritiku, že se stávka uskutečnila velmi krátce po jejím vyhlášení. Podle ní na odbory tlačil čas, chtěly akci prosadit ještě předtím, než vláda schválí nařízení o zvýšení platů. To, že kabinet příslušné nařízení neplánovaně zařadil už na své pondělní jednání a následně schválil, označila Seidlová za podpásovku.

Oboráři chtějí v rozpočtu pro učitele další peníze

Předseda školských odborů František Dobšík novinářům řekl, že bude ještě jednat ve Sněmovně o možné úpravě státního rozpočtu, aby bylo pro učitele vyčleněno více peněz. Odbory se podle něj zaměří zejména na projednávání rozpočtu ve školském a rozpočtovém výboru, aby bylo možné ve druhém čtení zákona předložit příslušné návrhy. O spolupráci s konkrétními stranami nebo poslanci zatím nechtěl mluvit. Vytvoření příslušných návrhů už avizovali Piráti nebo TOP 09.

Počty zapojených škol, o nichž odboráři mluví, podle ministra školství neodpovídají obrazu, který odbory o svém protestu vytvářejí. Plaga to řekl na tiskové konferenci. „Rozhodně to není tak, že odborářská stávka byla masově podpořena. To je iluze, kterou se snaží vytvořit pan Dobšík (předák školských odborů František Dobšík,“ uvedl Plaga. Podle něj se řada učitelů připojila k protestu ne kvůli požadavkům odborů, ale kvůli podpoře přidávání peněz do školství.

Video  Hádka o platy a zavřené školy? Dobšík popsal stávku učitelů.  - Bohuslav Štěpánek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Spor o peníze v základním tarifu

Odbory se pro vyhlášení stávky rozhodly minulý týden poté, co se Plaga s premiérem Andrejem Babišem (ANO) dohodli na zvýšení tarifů učitelů o osm procent. Toto zvýšení základů platů v pondělí schválila i vláda.

Odboráři požadovali růst tarifů o deset procent. Podle nich ministr porušil slib, který jim dal. Premiér s ministrem označili stávku za zbytečnou. Zvýšení učitelských platových tabulek o osm procent pak v pondělí schválila vláda.

Podle odborářů vláda neplní své závazky vůči pedagogům. Na jaře původně plánovala zvýšení sumy na jejich výdělky o 15 procent, potom svůj záměr snížila na růst o deset procent. Podle odborů tak učitelé ustoupili dostatečně.

Odbory dlouhodobě usilují o zvýšení platů učitelů na 130 procent průměrné mzdy, chtěly toho docílit do roku 2020. Průměrná hrubá mzda v Česku v letošním prvním čtvrtletí činila 32 466 korun, což by znamenalo, že by učitelé měli mít 42 205 Kč. Ve skutečnosti ve stejném období brali učitelé v průměru 36 224 korun, tedy zhruba 112 procent průměrné mzdy. Odboráři poukazují na to, že platy rostou i v jiných částech veřejné správy a příjmy učitelů se od průměru vzdalují jen pomalu.

Podle statistik ministerstva školství v minulém školním roce kraje a obce zřizovaly celkem 9748 mateřských, základních, středních a vyšších odborných škol. Pracovalo v nich 144 727 učitelů a učitelek.

Premiér odboráře nechápe, Fiala se jich zastal

Babiš odpoledne řekl, že nechápe, proč dnešní stávku ve školách odboráři vyhlásili. Podle předsedy vlády se ukázalo, že podobně je na tom i většina učitelů. Stávkujících se zastal předseda opoziční ODS Petr Fiala. Uvedl, že chápe jejich rozhořčení vzhledem k tomu, že vláda nenaplnila své sliby.

„Není vizitkou této vlády, že proti ní protestují učitelé tímto způsobem,“ zmínil Fiala. Učitelé jsou podle něj velmi rozhořčeni, že vláda nenaplnila slib růstu platů o 15 procent i z toho, jakou kampaň proti nim premiér v posledních dnech spustil. „Pro protest a znechucení z politiky současné vlády máme pochopení,“ uvedl Fiala.

Babiš zopakoval, že učitelé neměli ke stávce důvod. „Doteď jsem nepochopil, proč tu stávku odboráři vlastně vyhlásili, a dnes se ukázalo, že podobně je na tom i většina učitelů. Logicky. Za poslední roky jim platy rostou jako nikdy v historii a ani o milimetr nehodlám uhnout ze slibu, že v roce 2021 budou mít průměrný plat přes 45 000 korun,“ napsal Babiš.

„Slíbili jsme po volbách, že ty strašné platové podmínky českých učitelů, které nám tady zanechaly tradiční demokratické strany, radikálně vylepšíme, a to se taky děje. Proto platí, že na příští rok dostanou přidáno dalších 11 miliard korun. Odbory to bohužel z mně neznámého důvodu ignorují a bojují víc za sebe a za svoji image než za učitele,“ doplnil.

marmat ( 6. listopadu 2019 20:16 )

TOHLE JE OBJEKTIVNĚ MEGA FIASKO - a to ve všech souvislostech

marmat ( 6. listopadu 2019 20:13 )

Málokdo zmíní, že celoroční plat je defacto za 9-10 měsíců.....(12x)

marmat ( 6. listopadu 2019 20:07 )

Jeho demagogie a touha na prezidentskou kandidaturu NEZNÁ MEZÍ !!! Středula je neskutečnej "popula"

marmat ( 6. listopadu 2019 19:57 )

Je to velmi zvláštní , jak jeden ultra-populista odborář zblázní tolik učitelských mozků!A potažmo tolika rodinám zkomplikuje život.....

marlen52 ( 6. listopadu 2019 17:21 )

mají dost na to kolik dnů v roce jsou doma.

Zobrazit celou diskusi