Hlavní obsah

Letní dům, kde není klimatizace potřeba

Letní dům v malebné krajině italského venkova je novostavbou, která otevřeně navazuje na místní tradici. Přestože dokonale naplňuje současné nároky na komfort i estetiku, málokdo by poznal, že tu stojí teprve necelé dva roky.

Foto: Isabel Langeová, Matteo Zen, Stephanie Thatenhorstová

Schodiště propojující obě podlaží zdánlivě levituje v prostoru. Subtilní zábradlí tvoří zároveň jeho závěsnou konstrukci.

Článek

Investoři získali povolení k nové výstavbě v Toskánsku poté, co původní ruiny na pozemku nebylo možné zachránit a musely být zbourány. Vznikl tak projekt Il Percorso, jehož autory jsou architekti Isabel Langeová, Matteo Zen a Stephanie Thatenhorstová, která navrhla interiér.

Projekt tvoří hlavní budova o rozloze 400 m2 s bazénem a jedna menší stavba sloužící jako technické zázemí a úložný prostor, zasazená do kopce za domem.

Aby se majitelé vyhnuli instalaci klimatizace, vnější stěny domu tvoří cihly s kamenným obkladem a korkovou izolací. Na střeše vedlejší stavby je fotovoltaický systém dodávající energii tepelnému čerpadlu.

Foto: Isabel Langeová, Matteo Zen, Stephanie Thatenhorstová

Vstupní prostor a technická místnost jsou orientovány v zadní části domu, která je od té obytné oddělena kamennou zdí.

Jednoduchý obdélníkový tvar obytného domu vychází z architektury typických toskánských statků, jeho estetický ráz určuje fasáda z přírodního kamene a rozměrná okna s ocelovými rámy a dřevěnými okenicemi.

Dlažba terasy a opláštění bazénu je z toskánského travertinu, interiéru dominuje trámová konstrukce stropu a střechy s černě lakovanými ocelovými nosníky, kaštanové dřevo, benátský štuk a nezbytný kámen.

Foto: Isabel Langeová, Matteo Zen, Stephanie Thatenhorstová

Zemité tóny, přírodní materiály a výrazné struktury dohromady tvoří kultivovanou estetiku zrcadlící místní kulturu pevně svázanou s okolní přírodou i současné trendy v oblasti interiérů.

Zemité jsou také odstíny vestavěného i volně stojícího nábytku, které příjemně narušuje pouze jemný akcent v podobě modrých jídelních židlí nebo zeleného kusového koberce. Klidná atmosféra místa se tak přirozeně odrazila také uvnitř domu, který se stal dokonalým zázemím pro letní odpočinek.

Klidná atmosféra místa se přirozeně odrazila také uvnitř domu, který se tak stal dokonalým zázemím pro letní odpočinek.

Jana Polomová, www.modernibyt.cz

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Sezonní byt vášnivé sjezdaře nezapře

Když se rodina nadchne pro sjezdové lyžování a děti se mu věnují profesionálně, musí se nevyhnutelně přestěhovat za sněhem. Tedy aspoň na sezonu, ale rovnou do...

Klasika ukrytá v moderní kostce

Z majitelů domu, jehož interiér navrhovala, byla designérka Ivana Šustrová nadšená. S nimi zažila přímo snovou spolupráci a také ji potěšilo, že si v novém...

Výběr článků

Načítám