Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Svět

Turecko dopadlo manželku a příbuzné vůdce Islámského státu Bagdádího, oznámil Erdogan

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. foto: Reuters

ANKARA - Turecku se podařilo dopadnout manželku, sestru a švagra vůdce Islámského státu abú Bakra Bagdádího. Oznámil to ve středu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Bagdádí sám zemřel 27. října při operaci americké speciální jednotky na severu Sýrie, když na útěku odpálil nálože na svém těle.
  14:03

Agentura AP v pondělí informovala o dopadení Bagdádího starší sestry, pětašedesátileté Rasmíji Avadové. Zdrojem informace byl nejmenovaný turecký zdroj, podle něhož byli spolu s Avadovou dopadeni také její manžel, snacha a pět dětí.

Erdogan ve středu řekl, že zdržena byla také Bagdádího manželka.

Avadová byla zadržena v pondělí večer během zátahu poblíž města Azáz v syrské provincii Halab.

„USA sdělily, že se Bagdádí zabil v tunelu, a vyvolaly kolem toho komunikační kampaň. Já zde oznamuji poprvé: My jsme dopadli jeho ženu a nedělali jsme kolem toho povyk jako oni (Američané). V Sýrii jsme zatkli i jeho sestru a švagra,“ řekl Erdogan v projevu na univerzitě v Ankaře.

Turecko zadrželo starší sestru Bagdádího. Ona je zpravodajský ‚zlatý důl‘, tvrdí vládní zdroj

Iráčan Bagdádí měl podle kmenových informací tři manželky, z nichž dvě byly Iráčanky a jedna Syřanka, irácké ministerstvo vnitra má informace jenom o dvou manželkách. O které z nich hovořil Erdogan, není jasné. Ve zpravodajství o dopadení a zabití Bagdádího se objevila v říjnu také informace, že spolu s ním zemřely dvě děti a rovněž dvě jeho ženy, které na sobě měly pásy s výbušninami.

Avadová byla zadržena v pondělí večer během zátahu poblíž města Azáz v syrské...
Bagdádího při víkendové operaci zabilo speciální americké komando, když...

Jedna z jeho žen se jmenuje Sadža Dulajmíová; před třemi lety se o ní objevila zpráva, že chce přesídlit do Evropy. Zadržena byla s dcerou v roce 2014 nebo koncem roku 2013 v Sýrii, avšak roku 2014 byla propuštěna v rámci výměny vězňů.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!