Hlavní obsah

Není koberec jako koberec. Vybírejte podle zatížení i vlastností

Právo, Karolina Černá

Na trhu najdeme širokou škálu koberců, ovšem spokojeni budeme pouze s tím, který bude kvalitní. Jak ho poznáme?

Foto: Westwing

Střižený vlas kusového koberce je velmi jemný na dotek. Výrazná barva oživuje interiér a vymezuje odpočívací zónu.

Článek

V první řadě si ujasníme, jak hodně budeme koberec zatěžovat. Ložnice rozhodně není tak frekventovaná jako například obývák či chodba.

Právě tam volíme nejlépe tzv. zátěžové koberce. Jsou odolnější a zůstávají v kondici mnohem déle než běžný bytový koberec, který prošlapeme po krátké době.

Umělý vs. přírodní materiál

Nejčastěji využívaným umělým materiálem je polyamid (PA). Hodí se do zátěžových prostor pro celoplošnou pokládku, vyniká totiž mimořádnou pružností, odolává mechanickému otěru.

Díky nízké ceně je oblíbený polypropylen (PP), bývá však méně odolný.

Odolnosti koberců z umělých vláken se vyrovnají snad jen ty nejkvalitnější vlněné koberce, které navíc dokážou odpuzovat nečistoty. Přírodní materiály jsou obecně choulostivější i co se týká údržby. Vyplatí se proto jejich kusové varianty, jež pokládáme na přirozeně vyhlížející podlahovou krytinu.

Nabízejí jiné výhody než umělé materiály – dýchají, absorbují vlhkost a zase ji v suchém prostředí odevzdávají. Jsou příjemné na omak, nejvhodnější je proto kusový kobereček u postele, na který ráno pokládáme bosá chodidla.

Foto: Ikea

Do ložnice volíme na omak příjemný koberec, nejlépe tkaný z přírodních vláken.

Podobné vlastnosti mají koberce z rostlinných vláken, třeba ze sisalu, juty, mořské trávy, kokosu či bambusu.

Nášlapná vrstva a výroba

Nejsnáze se udržuje tzv. kobercová smyčka. Je vhodná do zátěžových prostor, protože má velmi dobrou tvarovou paměť, po slehnutí se rychle vrací zpět. Některé koberce tvoří smyčky různých velikostí, vznikají tak zajímavé plastické obrazce.

Koberec je navíc odolnější tím, že nižší smyčky podpírají ty vyšší. Střižený vlas ve stejné výšce je velmi jemný, avšak pouze kvalita (hustota/gramáž vláken na m2) zajistí jeho mimořádnou odolnost. Tu lze zvýšit kombinací vlasu se smyčkou.

Ručním nebo strojovým tkaním vznikají ty nejkvalitnější koberce, obvykle prodávané po kusech v předem zadané velikosti a obšité ze všech stran, aby se netřepily.

Koberců vzniklých všíváním příze do syntetické mřížky je na trhu patrně nejvíce. Patří k výrobkům s dlouhou životností a přitom stále cenově dostupným.

Podklad pod koberec

Při pokládce koberce bychom neměli zapomenout na podložku, která zvýší jeho tepelnou a protihlukovou izolaci.

Vrstva navíc zajistí měkčí a příjemnější došlap, vyrovná případné nerovnosti podkladu. Podložka také snižuje opotřebení koberce ze spodní strany.

Foto: Rowenta

Koberce vysáváme podle jejich vytížení jednou za týden či za 14 dní. K čištění využíváme vždy vhodný spotřebič, důkladné ošetření kvalitních kusů necháváme na profesionálech.

Vybírat můžeme z různých typů podložek, včetně jejich síly, obvykle od 7 do 22 mm. Existují podložky umožňující pokládku lepením koberce pro příliš členitou místnost, nebo napínáním do obvodových lišt pro větší prostory.

Vhodná je protiskluzná guma, případně tzv. kobercový latex, které snadno položíme. Koberec se na nich nevlní ani neposouvá. V případě latexu však platí, že se snadno přilepí na PVC nebo parkety.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Kusový koberec jako originální ozdoba bytu

Kusový koberec je originálem, který pomůže interiér sjednotit a sladit. Výborně se kombinuje s ostatními materiály podlahových krytin: dřevem, laminátem,...

Koberce umí víc než jen zahřát

Koberce v interiéru jsou příjemné na dotek, tlumí hluk, zlepšují akustiku, pohlcují prach i nečistoty, a navíc vypadají dobře! Do každé místnosti se vybírá...

Výběr článků

Načítám