Česko má nejhustší síť veřejných knihoven na světě. Ročně je navštíví 24 milionů čtenářů
Ilustrační foto: pixabay.com

Česko má nejhustší síť veřejných knihoven na světě. Ročně je navštíví 24 milionů čtenářů

7. 11. 2019

Letos v létě uplynulo přesně 100 let od schválení 1. knihovnického zákona, který zavedl „povinnost zřídit knihovnu v každé obci a menšinovou knihovnu tam, kde bylo jinonárodní obyvatelstvo.“ 

A 5. listopadu 2019 to bylo sto let od vydání Nařízení vlády republiky Československé, které definovalo, že účelem veřejné knihovny jest doplňovati a prohlubovati vzdělání obyvatelstva četbou naučnou i zábavnou, mající skutečnou hodnotu vnitřní.

A jak to vypadá po sto letech? Česká republika má nejhustší síť veřejných knihoven na světě, kterou ročně navštíví téměř 24 milionů čtenářů a návštěvníků. To zní skvěle, ale nebylo by tomu tak, kdyby se knihovny nevyvíjely a nepostavily novým výzvám. Těmi jsou především informační technologie. Ty na jednu stranu představují veliký posun v přístupu k informacím, na druhou stranu vedou, zvláště u dětí a mladších generací, k útlumu čtení v klasické podobě a ztrátě čtenářských dovedností. Potěšující naopak je, že knihovny neztrácejí svůj význam a postupně se transformují na příjemná místa ke čtení a trávení volného času, organizují spoustu besed a dalších doplňkových programů, jako jsou třeba oblíbená „přespáčka“ pro děti.

Čteme ještě vůbec jako dřív? Podle výzkumu agentury Nielsen Admosphere čtenářská kultura zaznamenává mírný pokles. Pořád ovšem patříme v Evropě k zemím se silným čtenářstvem (čtenářskou špičku tvoří skandinávské země). Každý obyvatel ČR starší 15 let v průměru za rok přečetl v roce 2018 téměř 13 knih. Jejich čtení denně věnoval 31 minut; za rok nakoupil průměrně 2,6 knihy a vydal za ně 649 korun. V domácích knihovnách je v průměru 253 knih.

Nabídka tištěných, elektronických i audioknih je obrovská, jen v roce 2017 vyšlo více než 15 tisíc knižních titulů a objem knižního trhu dosáhl 8 miliard korun. Poprvé se prodal více než milion e-knih a posilovaly i audioknihy. Jenže i u knih platí, že nakupovat se musí s rozumem.

„Jsem velký čtenář, ale knihy doma musím už dávno redukovat, protože bychom se tam nevešli,“ říká pětašedesátiletá Anna z Brna. „V současnosti si buď knihy půjčuji v knihovně nebo si kupuji e-knihy do čtečky. Spousta mých známých se čtečkám brání, ale já jsem si tu svoji opravdu oblíbila. Při čtení večer nemusím svítit, velikost písma si nastavím dle okamžitých potřeb a na dovolenou si s sebou beru celou knihovnu. Čtu také knížky v angličtině, a tam zas oceňuji to, že pouze kliknu na neznámé slovo a zobrazí se mi překlad. Pokrok se zastavit nedá, tak ho aspoň využívám,“ směje se Anna, která ovšem přiznává, že bez klasických tištěných knih, ve kterých si může hezky zalistovat, by se také neobešla.

 

Renata Pavlíčková

 

 

knihy
Hodnocení:
(5.2 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%