Ahoj, Míšo, nahrávám tě. Nová absurdita ve finančním poradenství

Josef Uchytil | rubrika: Komentář | 8. 11. 2019 | 21 komentářů
Poslanci mají na aktuální schůzi ve třetím čtení projednat novelu zákona o podnikání na kapitálovém trhu. Ministerstvo financí navrhuje, aby se povinně nahrávaly telefonní hovory finančních poradců s klienty, byť zatím třeba potenciálními – pokud spolu budou mluvit o investicích.
Ahoj, Míšo, nahrávám tě. Nová absurdita ve finančním poradenství

M: Ahoj, Pepi –

P: Dobrý den, mluvím prosím s Michaelou Uchytilovou, bytem na Malé Skále?

M: Ano, ale…

P: V rámci zákonem stanovené povinnosti a z důvodu vaší ochrany jakožto potenciálního investora vás musím informovat, že z našeho hovoru je pořizován zvukový záznam. Paní Uchytilová, vy se chystáte investovat tři tisíce korun, které dostaly vaše děti od prarodičů, je to tak?

M: Josefe? Děláš si ze mě legraci?

P: Ano, totiž ne, nedělám. U telefonu Josef Uchytil, tvůj finanční poradce ze společnosti Partners Financial Services á es, í čé 73658235. Mám pro tebe připravený návrh, dnes v devět hodin večer ho můžu předložit a můžeme ho společně u vás, totiž u nás doma prodiskutovat…

Absurdní? Přesně k tomuhle ale míří změna, kterou navrhuje ministerstvo financí provést v zákoně o podnikání na kapitálovém trhu. Hovory týkající se investičního poradenství by totiž měly být monitorovány a poměrně dlouho archivovány.

Dobrá, rozhovor s rodinným příslušníkem je možná extrém. Ne ale zas tak veliký. Zkusme si nasimulovat typický rozhovor mezi poradcem a jeho klientem, kteří spolupracují několik let, už si i připili na tykání a sem tam si zavolají i jen tak, jaká třeba byla dovolená…

 H: Ahoj, Pepo, tak už zpátky z dovolený?

P: Ahoj, Honziku, jojo, jsem už zase v procesu…

H: A jak bylo?

P: Bylo to super, děti si užily tobogány, my zas moře, prostě paráda.

H: Tak to je bomba, to povyprávíš… Mám na tebe prosbičku, dostal jsem nějaký prémie v práci, celkem slušnou rezervu mám na spořáku. Máš nějakej nápad, kam dát zhruba dvě stě tisíc? Vymyslel bys něco pro nás?

P: Honziku, moment, stop. S ohledem na novelu zákona o podnikání na kapitálovém trhu tě musím informovat o povinnosti telefonát týkající se investičního poradenství nahrávat. Já teď zavěsím, zapnu si to a zavolám hned zpátky…

Tuuu tuuu tuuu

H: Pepo?

P: Dobrý den, u telefonu Josef Uchytil, společnost Partners Financial Services, hovořím správně s Janem Novákem, bytem v Turnově?

H: Co blbneš, Pepo? Jasně, u telefonu Honza Novák, Turnov.

P: Upozorňuji, že z tohoto hovoru je z důvodu ochrany vás jakožto potenciálního investora pořizován záznam. Hovor můžete kdykoli ukončit. V případě, že byste měl jakékoli pochyby o radách v rámci potenciálního investičního poradenství nebo i jen o informacích, které vám poskytnu, můžete se obrátit na příslušný dohledový orgán, tedy na Českou národní banku, a zahájit proti mně řízení. Prosím vyslovte zřetelně, jaký je váš investiční požadavek.

H: To je apríl? Dyť je listopad, Pepo!

P: Chápu vaše rozhořčení, nicméně musíme dostát liteře zákona a naše telefonické jednání musí splňovat zákonem stanované atributy. Prosím o popis vašeho investičního požadavku.

H: Mám dvě stě tisíc a chci je nějak zhodnotit.

P: Jistě uznáte, že není vhodné tak zásadní rozhodnutí řešit telefonicky, proto navrhuju osobní setkání…

H: Tos měl říct rovnou, stojím u tebe před pobočkou, uděláš mi kafe?

P: Naše jednání, ze kterého pořídíme písemný záznam, tedy proběhne dne 4. 11. ve 13.45 v mé kanceláři. Záznam obdržíte po jednom paré vy, já, centrála společnosti Partners a dohledový orgán. Jste očekáván.

H: Ty si magor…

Tuuu tuuu tuuu

Ale třeba to nebude tak horké. Třeba se zkrátka budou nahrávat všechny hovory, které finanční poradce nebo třeba bankéř uskuteční. Možná nějaká chytrá IT pozitivní hlava vytvoří appku, která spustí nahrávání po zaznění klíčových slov investovat, spořit, ukládat, zhodnotit, peníze, akcie, dluhopisy, nemovitosti, komodity, forex, bitcoin, deriváty, opce, futures, spekulace, pokles, výnos nebo třeba poplatek…

Ať tak, či onak – ať žije Velký bratr!

Josef Uchytil

Autor je poradce ve finanční skupině Partners Financial Services. Peníze.cz vydává společnost Partners media, dceřiná společnost Partners Financial Services.

Názory vyjádřené v rubrice Komentáře nemusejí vyjadřovat stanovisko redakce.

Josef Uchytil

Autor článku Josef Uchytil

Vystudoval matematicko-fyzikální fakultu UK. Pracoval a pracuje jako finanční a investiční poradce a získal prestižní titul European financial advisor (EFA). Ředitel turnovského Partners marketu a jazzový pianista. Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+45
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 11. 2019 13:49, deprese

Většinou když mě chce nahrávat ho pošlu do háje, jednoduché.

+6
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 11. 2019 14:59, Honza

Co to meleš? Ty jsi mimo. Nejsme v roce 2010, to už řada poradenstkých firem dávno nedělá, verbeš už zmizla a je stále tím více eliminována. Nebyl jsi v OVB ?

Zobrazit celé vlákno

-13
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Nová Partners Banka startuje. Má rodinný účet i atraktivní spoření

6. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 4 komentáře

Nová Partners Banka startuje. Má rodinný účet i atraktivní spoření

Zájemci mají na výběr ze tří balíčků. Účet si lze založit zatím jen přes poradce, od dubna také online přes aplikaci. Ve druhé polovině roku chce banka nabídnout i spotřebitelské úvěry... celý článek

Soutěž Realiťák roku zná vítěze. Titul získal už potřetí

1. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Soutěž Realiťák roku zná vítěze. Titul získal už potřetí

Vítězem šestého ročníku soutěže Realiťák roku, který každoročně oceňuje nejlepší realitní makléře v Česku, se letos stal Adam Šimoník z Olomouckého kraje. 

Pětina Čechů tají před partnerem mimořádné příjmy i výdaje

1. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pětina Čechů tají před partnerem mimořádné příjmy i výdaje

Nadpoloviční většina Čechů považuje veškeré příjmy i výdaje domácnosti za společné, nicméně pětina lidí před svými partnery některé tají. Ukázal to Index prosperity a finančního zdraví,... celý článek

Partners Financial Services