Hlavní obsah

Finanční poradna: Jak vyřešit zavedení energií do novostavby

Novinky, bab

Zavedení energií do nového domu patří mezi první starosti, které jeho majitele čekají. Distribuční společnost vám bude přidělena podle adresy, ovšem dodavatele energií si můžete vybrat sami. To samozřejmě platí i v případě, že se stěhujete do bytu v novostavbě.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Dva zásadní kroky je třeba učinit, aby vám v novém domě fungovala elektřina, případně i plyn. Tím prvním je připojení k distribuční soustavě, tím druhým pak uzavření smlouvy s dodavatelem energií.

Žádost o připojení je třeba podat u příslušného distributora dané energie, který vám bude přidělen automaticky podle území, kde se vaše novostavba nachází. Výběr dodavatele elektřiny a plynu je pak čistě na vás.

Kdo je distributor a kdo dodavatel energií
Distributor přenáší energie až ke dveřím zákazníka, zároveň zajištuje odečty stavů elektroměrů a plynoměrů. Distributora máte přiděleného podle adresy odběrného místa a měnit jej nemůžete.Dodavatel je společnost, která nakupuje energie na velkoobchodním trhu a za cenu, kterou si dohodnete, vám elektřinu či zemní plyn dodává. Dodavatele můžete měnit a při přechodu na lepší ceny můžete na energiích významně ušetřit.

Jak požádat o připojení k distribuční soustavě

O připojení k distribuční soustavě musíte příslušného distributora požádat. Na webových stránkách jednotlivých distribučních společností jsou k dispozici potřebné formuláře.

Zároveň je třeba doložit i doklad o tom, že jste majitelem dané nemovitosti, stačit vám bude například kupní smlouva, darovací smlouva, výpis z katastru nemovitostí apod. Dále budete potřebovat i situační plánek umístění vaší nemovitosti.

Co může zhatit změnu dodavatele energií

Finance

Ve své žádosti nezapomeňte uvést i oficiální adresu budoucího odběrného místa, katastrální území a číslo parcely, údaje o plynové či elektrické přípojce (zda na daném území již existuje nebo ji bude třeba teprve vybudovat), datum začátku odběru a plánované množství spotřebičů včetně jejich výkonů.

„Specifikovat je třeba i druh a velikost odběru. Pokud v domácnosti plánujete využívat energeticky náročný spotřebič, například bojler, přímotop nebo tepelné čerpadlo, můžete požádat o přidělení dvoutarifní sazby, dříve známé jako ‚noční proud‘,“ doplnil Libor Holub ze společnosti Bohemia Energy.

Distributor by se vám k vaší žádosti měl do 30 dnů od podání příslušné žádosti o připojení vyjádřit.

Vybudování nové přípojky řešte s distributorem

Distribuční společnost vám zašle návrh smlouvy o připojení, ve kterém stanoví konkrétní závazné podmínky a technické řešení týkající se vybudování nové přípojky k vaší nemovitosti. Po podepsání dokumentu bude nejspíš následovat delší fáze čekání, která se může protáhnout i na několik měsíců. Distributor bude totiž řešit jak projektovou dokumentaci či věcná břemena, tak i výběr firmy, která přípojku zhotoví.

Za topení si připlatíme až tisíce

Ekonomika

Pokud se stěhujete do bytu v novostavbě, máte o jednu starost méně. Developer či stavební firma se totiž o připojení nového odběrného místa do distribuční soustavy zpravidla postarají. Na vás pak je přihlásit se k odběru elektřiny či plynu.

Dodavatele energií si vyberte sami

Nezávisle na tom, u které distribuční společnosti jste žádali o připojení, dodavatele energií si můžete vybrat sami podle vlastního uvážení. Pro lepší posouzení, která z nabídek bude pro vás nejvýhodnější, můžete využít i kalkulačku na stránkách Energetického regulačního úřadu (ERÚ) či tzb-info.cz.

Jak změnit dodavatele elektřiny a plynu

Finance

Finanční úspora by však neměla být jediným kritériem pro výběr dodavatele energií. Neméně podstatné je rovněž se podívat, zda vámi vybraná společnost je férová a stabilní, má dobrý a dostupný zákaznický servis a také, zda vám může pomoci i s dalšími úsporami.

Reklama

Související články

Za energie je možné ušetřit i tisíce

Zima se pomalu blíží, ceny elektřiny a plynu pro domácnosti mají přitom brzy citelně vzrůst. Výraznému navýšení účtů za energie lze zamezit nejen změnou...

Jak změnit dodavatele elektřiny a plynu

Změna dodavatele energií je cestou, jak mohou lidé zmírnit dopad současného zvyšování cen elektřiny i plynu. Jen loni změnilo dodavatele elektřiny přes půl...

Výběr článků

Načítám