Hlavní obsah

Chlupaté a lízátkové vázy jsou designovým výstřelkem, který rozhodně zaujme

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní největší tuzemská designová událost, pražský festival Designblok, představila i řadu zajímavých váz. Ty se mohou v interiérech stát svébytným solitérem, který na sebe bude strhávat pozornost. Hitem jsou hlavně hravé kousky, které hýří barvami nebo netypickými tvary. Zaujaly vázy vzniklé z lízátek nebo zapomenutými sklářskými technikami.

Foto: Novinky

Anna Jožová představila vázy vzniklé z lízátek. Zaujala i kolekce s názvem Zvláštnosti od nizozemské autorky Yvon Smeetsové.

Článek

Trendem jsou hlavně objemné a masivnější kousky, které zvýrazní i běžné kytice. Autoři se inspirují díly známými z minulosti, která ale tvarově hodně obměňují.

Trendem jsou hlavně vázy s výraznou spodní částí. Vyniknou v nich hlavně kytice s mnoha velkými výraznými květy typu pivoňka.

Foto: Novinky

Veronika Švábeníková představila kolekci Mramor, která je výsledkem dlouhého vývoje zkoumání tohoto dekoru.

Foto: Novinky

Kolekce váz Harmony od Zuzany Wroclawské z Polska a Alter objekty od Francouze Erwana Pérona.

Extravagantní modely mohou být dekorovány i textiliemi nebo třásněmi. Ty na sebe bezesporu strhnou pozornost. Je ale třeba počítat s náročnější údržbou, stejně jako u váz s výraznější povrchovou strukturou.

Hitem jsou také pestrobarevné kousky s duhovým, až trochu perleťovým efektem. Ty se vyplatí kombinovat s jednobarevnými květy, protože už sama váza bude působit hodně výrazným dojmem.

Foto: Novinky

Vázy od Lukáše Nováka vznikly z neprůhledného skla.

Foto: Novinky

Designér Lukáš Novák oživil dvě stě let starou sklářskou techniku lithyalin. Vázy svým vzorem připomínají polodrahokamy.

V letošní sezoně platí, že čím výraznější a opulentnější váza je, tím lépe. Rozhodně se proto nemusíte držet při zdi, můžete naopak zvolit výraznější výrobky než obvykle.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Květinové aranžmá dobře vynikne spolu s trendy materiály, jakými je například samet nebo bílý či zelený mramor. Hitem jsou i metalické kovy. V kurzu je měď, bronz i zlato. Interiér pak bude působit velkolepě a honosně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám