Polsko má novou vládu, premiérem opět Morawiecki

Polský premiér Mateusz Morawiecki dnes oznámil složení nového kabinetu, který po jednoznačném vítězství v říjnových parlamentních volbách opět vytvořila dosud vládnoucí konzervativní strana Právo a spravedlnost (PiS). Vláda bude pokračovat v téměř stejném složení jako dosud, nezmění se vedení klíčových resortů obrany, vnitra, spravedlnosti, zemědělství ani zahraničních věcí. V čele ministerstva financí nově stane Tadeusz Kościński.

Morawiecki novou vládu představil na tiskové konferenci po zasedání vedení PiS, na níž hovořil i šéf vládní strany Jaroslaw Kaczyński. Jedinou větší změnou ve složení kabinetu je nové obsazení postu ministra financí - Jerzyho Kwiecińského vystřídá Kościński, který dosud zastával funkci náměstka.

V křesle vicepremiérů dál zůstanou Jarosław Gowin a Piotr Gliński, obranu bude znovu řídit Mariusz Błaszczak, vnitro opět povede Mariusz Kamiński a šéfem diplomacie zůstane Jacek Czaputowicz. Ministrem zemědělství zůstává Jan Krzysztof Ardanowski a ministrem spravedlnosti Zbigniew Ziobro. Novinkou bude to, že státní tajemník pro evropské záležitosti Konrad Szymański už nebude nově podléhat ministru zahraničí, ale bude fungovat v rámci úřadu vlády, uvedla agentura PAP.

Pis ve volbách 13. října získala přes 43 procent hlasů a ve 460členném Sejmu má 240 křesel. Strana tak může samostatně vládnout další čtyři roky, komplikací pro ni však bude fakt, že ztratila většinu v horní komoře parlamentu, Senátu.

Související

Andrzej Duda

Polsko je připraveno hostit jaderné zbraně, varuje Duda Moskvu

Polský prezident Andrzej Duda deklaroval připravenost své země se podílet na programu NATO spočívajícím ve sdílení jaderných zbraní. Varšava o zařazení do programu požádala loni v červnu. Duda vysvětlil, že Polsko projevilo ochotu kvůli sílící hrozbě z Ruska. 

Více souvisejících

Polsko Mateusz Morawiecki Právo a spravedlnost (PiS)

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Putinův sluha Lukašenko: Nikdy jsme si nežili tak dobře, jako nyní

Prezident Běloruska Aleksandr Lukašenko prohlásil, že jeho země nikdy nezažila lepší časy než nyní. Ve své řeči porovnal éru po rozpadu SSSR s aktuální situací. Upozornila na projev Ukrajinska pravda s odkazem na běloruskou agenturou BelTa.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy