Hlavní obsah

Rusíni se omluvili Zemanovi za slova, že uznává anexi Krymu

Zástupci Podkarpatských Rusínů se omluvili prezidentu Miloši Zemanovi za slova, že Zeman podporuje okupaci Krymu. V omluvě uvedli, že český prezident toto nikdy neřekl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Vyjádření zveřejnil na Facebooku místopředseda Světové rady Rusínů Mychajl Ťasko.

„Jménem Světové rady Podkarpatských Rusínů se omlouvám prezidentovi České republiky, panu Miloši Zemanovi. Musím zdůraznit, že prezident České republiky při jednání se zástupci delegace Rusínů nikdy neprohlásil, že schvaluje anexi Krymu," řekl Ťasko.

Právě interpretace, že Zeman uznává ruskou anexi Krymu, se objevila poté, co na oslavy výročí založení Československa dorazila na Pražský hrad i Krymská jednota, která anexi Krymu Ruskem podporuje. Právě oni zveřejnili na Facebooku fotografie z recepce na Pražském hradě a doprovodili je textem, že Zeman uznal Krym za součást Ruska.

Zeman tvrdí, že zástupci Krymské jednoty přišli na oslavy právě s Rusíny, kterým dal na oslavu několik pozvánek.

Paměť národa se omluvila Kyjevu za krymské Tatary na Hradě

Stalo se

S jejich zástupci se už v září sešel na Hradě. I toto setkání vyvolalo rozporuplné reakce.

Kyjev považuje proruskou část rusínské komunity za pátou kolonu Moskvy a podezírá ji z rozvratnictví. Zeman následně dementoval slova rusínských aktivistů, že se vyslovil pro nezávislost zakarpatské Ukrajiny.

Krym anektovalo Rusko na jaře 2014. Ukrajina jej stále považuje za své území. Tento postoj uznává i Česko a cesty na Krym Čechům nedoporučuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám