Obyvatelé Litoměřic v referendu odmítli prodej městské nemocnice

Obyvatelé Litoměřic se v pátek v referendu zřetelně vyslovili proti prodeji Nemocnice Litoměřice soukromému subjektu. Hlas přišlo odevzdat 52,31 procenta lidí a proti prodeji nemocnice se vyslovilo 95,87 procenta zúčastněných.

Referendum, k jehož platnosti stačila účast 35 procent oprávněných voličů, je tedy platné a výsledek je závazný pro vedení města. Radnice prodej zvažovala, protože provoz nemocnice každoročně dotuje až dvaceti miliony korun. Podle radních ale zařízení potřebuje další peníze na rozvoj. Zájem už dřív projevila společnost Krajská zdravotní, která na Ústecku spravuje pět nemocnic. 

V Litoměřicích má volební právo přes 19 tisíc občanů. Hlasovat přišlo víc než deset tisíc lidí. Vysoká účast přes 52 procent potěšila starostu Ladislava Chlupáče (ODS). „My jsme však již dříve deklarovali, že jednáme a budeme dále jednat s Ústeckým krajem o možnostech začlenění do Krajské zdravotní, která úspěšně provozuje pět dalších nemocnic v Ústeckém kraji,“ reagoval na výsledek starosta. V sobotu oznámí, jak bude město postupovat dál.

Rozpočet nemocnice vyšší než města

Otázka referenda podle schváleného návrhu zastupitelů města zněla: „Chcete, aby orgány města Litoměřice bezodkladně zastavily jakoukoliv formu převodu vlastnictví či provozování nemocnice v Litoměřicích na jakýkoliv subjekt, který není ve výhradním vlastnictví státu, kraje či obce a zachovaly nemovitosti nemocnice i provozní majetek společnosti Nemocnice Litoměřice ve výhradním vlastnictví státu, kraje či obce?“

Podle mluvčí města Evy Břeňové Litoměřice rozpoutaly diskusi, zda mají města nést odpovědnost za provoz nemocnic s vyšším rozpočtem, než mají sama. „Stále se domníváme, že jde o povinnost státu a potažmo zdravotních pojišťoven,“ řekl Chlupáč. Podle mluvčí města mají Litoměřice rozpočet asi 550 milionů korun, z toho pouze zhruba 70 milionů korun mohou využít na investice. Roční rozpočet nemocnice je přitom zhruba 800 milionů korun.