Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Chřipka ročně usmrtí 200 lidí, milion pacientů dožene k lékaři. Právě teď je ideální čas na očkování

Česko

  5:00
Praha - „Když jsem před šesti lety začínala, zájem o očkování proti chřipce byl prakticky nulový. Teď ročně aplikujeme okolo 120 až 130 vakcín. Je to sice pořád málo, ale aspoň to," řekla LN praktická lékařka Hana Válková, v jejíž ordinaci na pražských Hájích čítá kartotéka zhruba 1600 pacientů.

Očkování - ilustrační foto. foto: Reuters

Slova této doktorky potvrzují fakt, že vakcínu proti chřipce si nechá vpíchnout jen zhruba deset lidí ze sta a pouze pět procent dětí, což je jeden z nejhorších podílů v Evropě.

O podvodech s očkováním víme, dokazují se však těžko, říká předseda vakcinologické společnosti Prymula

„Dříve měli doktoři spíše negativní přístup k protichřipkovému očkování. Ale teď mi přijde, že mladší generace lékařů vakcinaci podporuje,“ uvedla Válková. I ona přesvědčuje své pacienty, aby nemoc nepodceňovali a k vakcinaci přistoupili. Právě nyní je na to ideální čas. Tělo si totiž stihne vytvořit protilátky ještě před vypuknutím chřipkové sezony, jež v Evropě začíná zpravidla po Novém roce a trvá šest až osm týdnů.

V sezoně na přelomu let 2018 a 2019 vyhledalo praktického lékaře s akutní respirační infekcí a chřipkou 996 tisíc lidí. Z toho 625 muselo být hospitalizováno na jednotce intenzivní péče a 195 z nich zemřelo, plyne z dat Státního zdravotnického ústavu (SZÚ).

Očkování - ilustrační foto.

Odborníci doporučují očkování zejména rizikovým skupinám, jako jsou senioři, pacienti s chronickými nemocemi nebo zdravotníci. Aplikace vakcíny vede podle Kláry Labské ze SZÚ ve všech věkových skupinách k výraznému snížení výskytu onemocnění chřipkou a ke snížení počtu návštěv lékaře. „Bohužel každoročně nám v sezoně chřipek hlásí úmrtí především u rizikových pacientů,“ uvedla místopředsedkyně České vakcinologické společnosti a pediatrička Hana Cabrnochová.

Jak se bránit nemoci

  • Doporučovaný termín očkování je od začátku října do konce listopadu; tělo si pak stihne vytvořit protilátky ještě před vypuknutím chřipkové sezony (obvykle leden a únor).
  • Očkovat se lze nechat i na začátku chřipkové sezony, člověk je však chráněn až po 14 dnech od aplikace.
  • Účinnost vakcíny je maximálně jeden rok od aplikace.
  • Očkování stojí u praktického lékaře přibližně 500 korun. Zdarma je pro pojištěnce ve věku nad 65 let či pro ty, kdo trpí zdravotním postižením, jako je například onemocnění srdce a cév nebo dýchacích cest.

Z veřejného zdravotního pojištění je očkování hrazeno lidem ve věku nad 65 let nebo s některými závažnými nemocnice srdce, cév, ledvin či diabetikům. Pojišťovna ho hradí také lidem v domovech pro seniory a podobných zařízeních. Očkování ostatních stojí přibližně 500 korun, zdravotní pojišťovny na něj také přispívají jako na jeden z benefitů z fondu prevence.

Vakcína proti chřipce se každý rok vyrábí nově podle experty očekávané cirkulace chřipkových virů; ty se totiž neustále mění. Pro nadcházející zimní období jsou k dispozici dvě vakcíny: Influvac Tetra a Vaxigrip Tetra.

„Lidé se už začínají očkování dožadovat,“ uvedla v pátek plzeňská pediatrička Alena Šebková. Uspokojit poptávku zatím nemůže, nemá totiž čím. „Do Česka zatím nedorazilo dostatečné množství vakcíny Vaxigrip tetra, proto někteří lékaři musejí počkat na druhou várku,“ řekl LN Vladimír Keršner, místopředseda společnosti Avenier, jež patří k největším distributorům vakcin do ordinací praktických lékařů. Zbytek má být k dispozici nejpozději v polovině listopadu. I ostatní distributoři avizují, že se lékaři očkovacích látek dočkají nejpozději do konce předposledního měsíce roku.

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...