Hlavní obsah

10 nejobávanějších počítačových virů

Novinky, lez

Společnost Eset zveřejnila pravidelný žebříček nejrozšířenějších internetových hrozeb, které číhají na uživatele stolních počítačů a notebooků. Statistikám vévodí trojské koně, které dovedou na napadeném stroji udělat pěknou neplechu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Trojské koně stály v říjnu za 15 % všech odhalených kybernetických útoků na české uživatele. Vůbec nejčastější hrozbu představoval trojan Spy.Agent.AES s 8% podílem.

„Útočníci jej zneužívají k získání hesel z internetových prohlížečů Chrome a Firefox. Tento malware se šíří prostřednictvím příloh podvodných e-mailů, které mají působit legitimně. Škodlivé přílohy obsahují anglické názvy jako ‚NEW ORDER‘ nebo ‚Delivery Note‘,“ prohlásil Martin Jirkal, vedoucí analytického oddělení v pražské pobočce firmy Eset.

Na počítače Čechů útočí nejčastěji tuzemští hackeři

Bezpečnost

Výrazně poklesl podíl detekcí trojského koně Fareit, stále však patří mezi jednu z nejrozšířenějších hrozeb – v říjnu se umístil tento nezvaný návštěvník na druhé příčce. „V říjnu jej analytici z Eset zaznamenali v 6 % případů, v září to přitom bylo 14 %,“ zdůraznil bezpečnostní expert.

„Na poklesu je zajímavé, že v září útočníci investovali značné množství času, aby se jim podařilo malware před bezpečnostními programy skrýt. Měnili tak například několikrát postup infikace zařízení. Fareit se zaměřuje na odcizení přístupových údajů z prohlížečů Chrome, Firefox, Opera či Internet Explorer,“ konstatoval Jirkal.

Třetí nejrozšířenější hrozbou na síti byl v desátém měsíci letošního roku trojský kůň Adwind, na jehož dramatický nárůst upozornily Novinky.cz již dříve.

Trojan Adwind útočí v Česku stále častěji

Bezpečnost

„Trendy v kybernetických hrozbách se rychle mění. Tyto trojské koně patřily mezi nejčastější detekce tři měsíce v řadě. To je také patrně důvod, proč nyní výskyt tak zásadně poklesl. Zřejmě už nejsou pro útočníky dostatečně rentabilní a hledají jiné cesty,“ popsal současný vývoj Jirkal.

V tabulce níže naleznete deset nejrozšířenějších virů za měsíc říjen:

Nejčastější kybernetické hrozby – říjen 2019:
1. Trojan.MSIL/Spy.Agent.AES (8,19 %)
2. Trojan.Win32/PSW.Fareit (6,32 %)
3. Backdoor.Java/Adwind (2,84 %)
4. Trojan.Win32/Formbook (2,23 %)
5. Trojan.MSIL/Bladabindi (2,17 %)
6. Trojan.Win32/Fynloski (1,80 %)
7. Backdoor.MSIL/NanoCore (1,75 %)
8. Trojan.ML/Augur (1,49 %)
9. Backdoor.MSIL/Agent.BQC (1,48 %)
10. Trojan.Win32/CrthRazy (1,26 %)

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám