Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pád berlínské zdi je mezníkem na cestě k naší svobodě, řekl Petříček

  9:23aktualizováno  22:49
Německo v sobotu oslavilo 30. výročí pádu berlínské zdi. Přelomovou historickou událost z 9. listopadu 1989 si připomněli lidé po celé zemi, hlavní akce se odehrála v německé metropoli, kterou betonová stavba dělila přes 28 let. Oslav se zúčastnil i český prezident Miloš Zeman a ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier v sobotu na zámku Bellevue v Berlíně uvítal Zemana i hlavy států Slovenska, Polska a Maďarska, které spolu s Českem tvoří takzvanou visegrádskou skupinu (V4). 

Steinmeier na schodech zámku Bellevue vždy pod deštníkem na ochranu před podzimním počasím přivítal postupně slovenskou prezidentku Zuzanu Čaputovou, hlavu polského státu Andrzeje Dudu a maďarského prezidenta Jánose Ádera. Český prezident před zámkem vidět nebyl, dorazil k němu z druhé strany budovy, kde je jednodušší přístup. Všichni prezidenti zemí Visegrádu se pak zapsali do památeční knihy.

Prezidenti se spolu s německou kancléřkou Angelou Merkelovou zúčastnili hlavního vzpomínkového aktu u památníku berlínské zdi v ulici Bernauer Strasse, která je jedním z hlavním symbolů někdejšího rozdělení Berlína v době studené války. 

Role Čechů a Slováků při pádu berlínské zdi

Pětice prezidentů se poté přesunula k památníku, jenž připomíná příspěvek zemí Visegrádu k pádu berlínské zdi. Steinmeier řekl, že bez odvahy Čechů a Slováků a jejich vůle po svobodě by se nemohly objevit revoluce ve východní Evropě ani sjednocení Německa.

„Bez odvahy a vůle po svobodě Poláků, Maďarů, Čechů a Slováků by mírové revoluce ve východní Evropě a německá jednota nebyly možné. Bez pochyby to byl velký historický výkon,“ podotkl také německý prezident u abstraktní skulptury, jež stojí na ulici Bernauer Strasse, která je jedním z hlavních symbolů rozděleného Berlína.

Německá kancléřka Merkelová v projevu u příležitosti pádu berlínské zdi citovala Havla, mluvila o obětech komunismu i budoucnosti demokratické Evropy. Podle ní „nikdo nevěřil, že bylo vůbec možné“, aby zeď padla.

Merkelová, která byla před pádem zdi občankou NDR, v projevu připomněla, že demokratické hnutí ve východním Německu mělo vzory v zemích střední a východní Evropy. Konkrétně zmínila mimo jiné polské hnutí Solidarita a československou Chartu 77.

„Žádné zdi, které rozdělují lidi a omezují svobodu, nejsou tak vysoké ani tak dlouhé, aby nemohly být zničeny“, pronesla Merkelová, která varovala před antisemitismem a rasismem. 

Kancléřka řekla, že příspěvek jednotlivce se může jevit jako nevýznamný, pak ale ocitovala slova Václava Havla: „Svoboda je jako moře: jednotlivé vlny mnoho nezmohou, ale síle příboje se vzdorovat nedá“. Po skončení jejího projevu zazpíval český písničkář a bývalý disident Jaroslav Hutka. 

Merkelová si myslí, že znovusjednocení a srovnání životních podmínek v obou částech Německa potrvá výrazně déle, než se očekávalo. V některých oblastech to může být 50 let nebo i více. Uvedla to v rozhovoru s deníkem Süddeutsche Zeitung. 

Steinmeier na zámku Bellevue řekl, že „odvážní“ Češi, Slováci, Poláci a Maďaři se v roce 1989 chopili svobody a skoncovali s rozdělením evropského kontinentu. „Svoboda Evropy je jejich zásluhou,“ prohlásil německý prezident. 

Za „velký a šťastný moment naší historie“ označil vstup zemí Visegrádu do Evropské unie v roce 2004. „Dnes leží zodpovědnost za tuto svobodnou a sjednocenou Evropu na nás,“ řekl Steinmeier, který vyzval prezidenty zemí visegrádské čtyřky, aby se o Evropu starali a zajistili, že se rozdíly v některých názorech nestanou nepřekonatelnými.

Bývalý německý kancléř Gerhard Schröder v pátek řekl po schůzce se Zemanem, že Německo je Čechům vděčné za roli, kterou sehráli při pádu berlínské zdi v roce 1989. Schröder odkazoval na proslov západoněmeckého ministra zahraničí Hanse-Dietricha Genschera z balkónu západoněmeckého velvyslanectví v Praze.

Genscher 30. září 1989 večer zhruba 4 000 shromážděným východním Němcům oznámil, že budou moci vycestovat na Západ. Podle Schrödera tento proslov pomohl k sjednocení Německa. „A tak jsme samozřejmě také právě Čechům vděční za roli, kterou sehráli,“ řekl Schröder.

Podle českého ministra zahraničí Tomáše Petříčka je pád berlínské zdi jedním z mezníků na cestě k naší vlastní svobodě. „Pro nás je také důležité si nejenom připomenout, co se stalo před 30 lety, ale také si uvědomit, čeho jsme dosáhli za těch 30 let. Znovusjednocené Německo a Česká republika jsou partnery v Evropské unii,“ poznamenal Petříček, podle něhož je sice dodnes mezi východem a západem Evropy možné vnímat rozdíly, společným úkolem je ale snažit se je překonávat.

Oslav se zúčastnil i prezident Miloš Zeman. „Jako Čech, který se aktivně účastnil listopadové revoluce, mohu prohlásit, že právě pád berlínské zdi byl výrazným impulzem pro tuto revoluci,“ řekl Zeman v Berlíně na společném obědě s německým prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem a hlavami států Slovenska, Polska a Maďarska. „Já si myslím, že po třiceti letech se nad tím vším už můžeme ohlédnout s úsměvem, protože i úsměv patří k hodnocení“, uvedl také podle přepisu projevu, který večer zveřejnil Hrad.

Berlínskou zeď nahradily jiné bariéry

Český ministr zahraničí se spolu s řadou dalších politiků zúčastnil i vyvrcholení oslav, které u Braniborské brány odstartovaly v 18:00. Na multimediální akci měl mimo jiné proslov německý prezident Steinmeier.

V něm vyzval k ochraně demokracie. „Napříč naší zemí vyrostly nové zdi: zdi z frustrace, zdi z hněvu a nenávisti. Zdi oněmění a odcizení. Zdi, které jsou neviditelné, ale přesto rozdělují. Zdi, které stojí v cestě naší soudržnosti,“ prohlásil. Narážel tak na sílící rozdělení německé společnosti v posledních letech.

Zatímco berlínskou zeď postavil bezprávný režim Německé demokratické republiky (NDR), nové zdi si lidé postavili sami. „A jen my sami je můžeme strhnout. Takže nepřihlížejme, nestěžujme si: strhněme konečně tyto zdi,“ vyzval své spoluobčany Steinmeier, podle něhož pro to každý jednotlivec může něco udělat.

Na dvouhodinové akci proběhlo také vystoupení punkové kapely z bývalé Německé demokratické republiky (NDR) nebo klasických hudebníků pod taktovkou světoznámého dirigenta Daniela Barenboima.  Na velké kouli v prostřední části pódia se mezitím promítaly historické obrazy – hranice s ostnatými dráty, typické východoněmecké paneláky nebo trabanty jedoucí po pádu zdi na západ. Večer vyvrcholil světelnou show a ohňostrojem.

Pád berlínské zdi a železné opony mezi komunismem a svobodným světem si lidé připomínají i podél celé hranice mezi někdejším východním a západním Německem. Berlínský symbol studené války si vyžádal 140 životů, vnitroněmecká hranice dalších kolem 330. Nejméně 180 lidí přišlo o život, když se z NDR pokusili utéct přes Baltské moře.

4. listopadu 2014

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Opilé policisty, kteří napadli dívku před nočním barem, inspekce obvinila

25. dubna 2024  10:35

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) obvinila policistu a policistku, kteří napadali v...

Rozepře o důchodové reformě i ústavní žaloby. Mluví stínová vláda hnutí ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  10:34

Přímý přenos V atriu Poslanecké sněmovny probíhá tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci zřejmě...

Party na veřejných záchodech. Vandalové si přinesli televize, okna zakryli dveřmi

25. dubna 2024  10:34

Veřejné toalety u náměstí 1. máje a Malé ulice v Mimoni se staly místem bujarého setkání. Účastníci...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  10:15

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...