Foto: Berlín slaví 30 let od pádu zdi. Svoboda Evropy je také zásluhou Čechů, zaznělo

Foto: Berlín slaví 30 let od pádu zdi. Svoboda Evropy je také zásluhou Čechů, zaznělo
Německá kancléřka Angela Merkelová na dopolední vzpomínkové akci. Ve svém projevu připomněla oběti komunistického režimu a zdůraznila, že demokracii a právní stát nelze brát jako samozřejmost.
Třiašedesátiletý německý prezident Frank-Walter Steinmeier (na snímku uprostřed v černých brýlích) ocenil podporu Washingtonu a odvážná rozhodnutí sovětského vůdce Michaila Gorbačova, bez nichž by se tehdejší události neuskutečnily tak šťastně a nenásilně. "Ale pravda také je: Maďaři, Poláci, Češi a Slováci se chopili svobody. Chopili se svobody pro Evropu a skoncovali s rozdělením kontinentu. Svoboda Evropy je jejich zásluhou," zdůraznil německý prezident. Státníci Visegrádu byli proto na ceremoniál také pozváni.
Angela Merkelová u Berlínské zdi.
Hlavy států visegrádské čtyřky zasunuly během ceremoniálu do mezer zdi růže. Na snímku společně s německým prezidentem v popředí.
Foto: Reuters
ČTK Reuters ČTK, Reuters
Aktualizováno 11. 11. 2019 5:23
V Berlíně se v sobotu konaly oslavy 30. výročí pádu Berlínské zdi. Slavnostní připomínky událostí z 9. listopadu 1989 se vedle německého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera a německé kancléřky Angely Merkelové účastnil i Miloš Zeman s ostatními prezidenty zemí visegrádské čtyřky.
 

Právě se děje

Další zprávy