Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vstup iba pre VIP. Tenisový parket v Londýne patrí najlepším

Bez výpadkov i vážnych zranení. Konštantne a spravidla s víťazným gestom na záver. Inak sa na záverečný turnaj majstrov nedostanete.

10.11.2019 06:00
Novak Djokovič, Rafael Nadal Foto: ,
Novak Djokovič a Rafael Nadal. V Londýne si to rozdajú o post svetovej jednotky.
debata

V Londýne sa začína – po grandslamových turnajoch – najdôležitejšie podujatie v sezóne. Právo štartu na ňom si vybojovalo osem najlepších singlistov a deblových párov za uplynulé obdobie. Tentoraz bude aj so slovenskou účasťou.

Mečíř je inšpirácia

Filip Polášek prežíva veľký tenisový sen. Na začiatku roka bol v rebríčku ATP až na 166. mieste, teraz je desiaty s veľkou šancou posunúť sa vyššie. Po semifinálovej účasti vo Wimbledone a víťazstvách na turnajoch v Cincinnati a v Pekingu sa spolu s Ivanom Dodigom zaradili medzi najlepšie páry na svete. „Trúfam si povedať, že momentálne patríme medzi absolútnu špičku,“ naznačil veľké ambície.

Do diania v Londýne sa slovensko-chorvátsky pár zapojí už v nedeľu v zápase proti Lukaszovi Kubotovi s Marcelom Melom. Polášek s Dodigom nad nimi v tejto sezóne už dvakrát vyhrali. Priaznivú bilanciu majú aj s ďalšími dvojicami v skupine Jonasa Björkmana. Nad tandemom Raven Klaasen, Michael Venus vedú 2:0 a pár Rajeev Ram, Joe Salisbury zdolali vo štvrťfinále v Paríži.

Filip Polášek (vľavo) a Ivan Dodig počas... Foto: SITA/AP, John Minchillo
Filip Polášek (vľavo) a Ivan Dodig Filip Polášek (vľavo) a Ivan Dodig počas deblového finále v Cincinnati.

Podľa Poláška to však nič neznamená. „Očakávam vyrovnané súboje, postúpiť do semifinále nebude jednoduché. Vo väčšine zápasov sa zrejme rozhodne až v supertajbrej­koch,“ uviedol slovenský daviscupový reprezentant.

Tridsaťštyriročný Zvolenčan má šancu napodobniť Miloslava Mečířa, ktorý sa v roku 1987 po boku Tomáša Šmída tešil v londýnskej Royal Albert Hall zo zisku titulu.

„Ak by sa nám to podarilo zopakovať, bolo by to super. Vyhrať tento turnaj je možno ešte cennejšie ako triumfovať na niektorom z grandslamov. Je tu predsa osem najlepších párov na svete,“ dodal.

Nablýskaná šou

Rafael Nadal, Novak Djokovič, Roger Federer pod lúčmi ostrých reflektorov, ambiciózne mladé pušky v zákopoch. Vypredaná O2 aréna a štedrý rozpočet. Boj o pozíciu koncoročnej svetovej jednotky.

Akokoľvek komerčne môže z tribúny záverečný turnaj sezóny vyzerať, isté je, že na kurte to bude obrovský boj. Alebo pochybujete o tom, že Djokovič s Federerom nepôjdu vo vzájomnom súboji v skupine na hranicu vlastných možností?

Určite áno!

Novak Djokovič počas parížskeho finále. Foto: SITA/AP, Michel Euler
Novak Djokovič Novak Djokovič počas parížskeho finále.

„Tento rok máme v Londýne jednu z najzaujímavejších zostáv v histórii majstrovského turnaja. Nechýbajú v nej etablované superhviezdy aj ich draví vyzývatelia z mladej generácie. Dlhovekosť globálnych ikon vytvorí kombináciu s budúcimi hviezdami tohto športu a môže byť z toho fascinujúce predstavenie,“ láka na tenisové gala výkonný riaditeľ a zároveň prezident ATP Chris Kermode.

Nadal, Medvedev, Tsitsipas a Zverev v jednej skupine, Djokovič, Federer, Thiem a Berrettini v tej druhej. Toto je osmička aktuálne najlepších hráčov, ktorí si prestížnu účasť vybojovali počas tejto sezóny. Z každej z nich postúpia najlepší dvaja do semifinále. Podujatie vyvrcholí budúcu nedeľu.

Boj o trón

Nestáva sa každý rok, aby sa aj na turnaji majstrov bojovalo o body, ktoré môžu zamiešať poradím na čele rebríčka ATP. V Londýne sa to však predsa len môže udiať. Stačí, ak sa 33-ročný Nadal nedostane do finále.

Za predpokladu, že sa mu to nepodarí a jeho odveký rival – Djokovič – vyhrá, v renkingu nastanú zmeny. A tie budú pre túto sezónu definitívne.

Situáciu vo svetovom rebríčku zamotal nedávny turnaj v Paríži. Rodák z Belehradu ho síce ovládol, ale na druhý deň musel prepustiť tenisový trón práve Nadalovi. O tom, že sa tak stane, sa však vedelo už vopred a Djokovič si francúzskym triumfom uchoval nemalú nádej na rýchly návrat späť.

Novak Djokovič s Rafaelom Nadalom v žiari... Foto: Reuters, EDGAR SU
Novak Djokovič Novak Djokovič s Rafaelom Nadalom v žiari reflektorov.

„Šanca tu je. Napokon, v minulosti sa mi to už niekoľkokrát podarilo. Nezabúdajme však, že sa tam zídu najlepší z najlepších – v každom jednom zápase narazím na hráča z elitnej desiatky. Je to veľká výzva. Ak sa vrátim na post číslo 1, bude to fantastické,“ zamyslel sa Srb.

„Robím veci po svojom. Ak sa mi podarí byť svetovou jednotkou, fajn, ale opakujem, nie je to môj cieľ. Sústredím sa na to, aby som bol konkurencieschopný počas týždňov, v ktorých potrebujem zabrať. S prihliadnutím na môj vek a ciele, ktoré som si stanovil, nemôžem strácať energiu pri naháňačke o 1. miesto,“ zakontroval Nadal.

Srdnatý Španiel je však tentoraz veľmi blízko. Šancu pobiť sa o koncoročný vavrín si len tak nenechá ujsť. Napokon, čo ak je to naposledy?

Ženáč v neistote

Nadalova sezóna je tak trochu ako na hojdačke. Najprv dostal vo finále Australian Open výprask od Djokoviča, na jar ovládol Roland Garros a nedávno aj US Open. Pred pár týždňami dokonca spečatil najväčšie životné víťazstvo – na rodnej Malorke si vzal za ženu Mariu Franciscu „Xiscu“ Perellóvú. Dievčinu, do ktorej sa zaľúbil pred pätnástimi rokmi.

A potom sa zranil!

Na kolená ho zrazila stará známa, ale dávna bolesť. „Pred desiatimi rokmi sa mi niečo podobné prihodilo vo Flushing Meadows. Na turnaji som začal s malinkou trhlinou, po vyradení v semifinále sa zväčšila trojnásobne,“ spomenul si majiteľ devätnástich grandslamových trofejí. Nadal hovoril o svalovom zranení brucha.

Rafael Nadal. Foto: Reuters, Robert Deutsch
Rafael Nadal Rafael Nadal.

Mimochodom, vlani ho z Londýna vyradilo koleno.

Tentoraz však do metropoly Británie predsa len prišiel. „Hrať tu je pre mňa v súčasnej chvíli najväčším cieľom,“ oznámil. „Na prvom tréningu sme boli opatrní, berieme to krok za krokom. Do podania nedával všetko, nechceme nič uponáhľať. Verím, že v pondelok bude pripravený,“ uviedol jeho tréner Carlos Moya.

Pripomíname, že Španiel turnaj majstrov nikdy nevyhral.

V hre je 9 miliónov

Peňazí je oveľa menej ako tento rok dostali v Číne ženy, ale stále dosť na to, aby sme o turnaji majstrov mohli hovoriť ako o štedrej šou. Napokon, organizátori podujatia vítali každého z hráčov so šekom na 215-tisíc amerických dolárov.

Rovnakú sumu si pripíšu tenisti za každý triumf v skupine. V O2 aréne to bude ľahká matematika – čím viac víťazstiev, tým viac peňazí. Ak celkový šampión počas týždňa neutŕži ani jednu prehru, odnesie si takmer tri milióny.

Dlhé roky sa štvorhra považovala iba za sprievodný program popri singlových zápasoch. A tak aj vyzerali odmeny. Posun k lepšiemu však nastal aj medzi deblovými čiarami. Každý pár dostal na začiatok 103-tisíc. Nezdolaní víťazi si môžu spolu odniesť až 533-tisíc.

Na odmenách tento rok organizátori rozdelia deväť miliónov – len pre porovnanie, na konci sezóny 1998 si hráči rozporcovali iba 3,3 milióna USD.

Čo hovoria kurzy?

Stávková kancelária Tipos vo štvorhre najviac favorizuje Francúzov Nicolasa Mahuta s Pierrom-Huguesom Herbertom. Na ich víťazstvo vypísala kurz 4,5.

Aj tu sa však odzrkadľuje vyrovnanosť deblových dvojíc – iba o niečo menej (5,5) verí ďalším trom párom. Okrem toho, ktorý nás zaujíma najviac – Polášek-Dodig – aj Kubotovi s Melom a wimbledonským šampiónom – Kolumbijčanom Cabalovi s Farahom.

Roger Federer. Foto: Reuters, PIERRE ALBOUY
Roger Federer Roger Federer.

Situácia vo dvojhre sa podľa kurzov zdá byť o niečo jasnejšia. Djokovičových 2,25 robí zo Srba veľkého favorita, vo finále by s ním mal byť Roger Federer.

Stávková kancelária dáva nemalú šancu aj ruskej mladej puške – Medvedevovi a neodpisuje ani nedoliečeného Nadala. Najmenšiu šancu (25,0) má podľa nej Talian Berrettini.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Roger Federer #Filip Polášek #Novak Djokovič #Ivan Dodig #O2 arena #Turnaj majstrov 2019