Hlavní obsah

Nezletilí a on-line hry? První stát chystá zákaz

– Peking

Čínské úřady chtějí nezletilým omezit přístup k online počítačovým hrám. Hráči mladší 18 let nebudou moci hrát mezi desátou hodinou večer a osmou hodinou ráno. Ve všední dny budou moci strávit u her jen 90 minut a o víkendu dvakrát tolik. Jedná se o nejnovější krok Pekingu v boji proti přílišnému vysedávání u obrazovky. To podle čínské vlády může vést k závislosti a ohrožení fyzického i psychického zdraví, napsal zpravodajský server BBC.

Foto: Stringer, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Logickou otázkou je, jak se Pekingu podaří zákaz na internetu vymáhat. Některé místní firmy, například gigant Tencent, už kvůli rostoucí kritice problému přišly s vlastní iniciativou. Začaly již dříve požadovat po hráčích, aby při registraci prokázali svou identitu státem vydaným dokladem. Nezletilým následně omezují hrací čas.

Porno jen s ověřeným obličejem? Návrh již řeší první vláda

Internet a PC

Úřady rovněž stanovily, kolik peněz za hry smí nezletilí měsíčně utratit. Hráči ve věku 8–16 let budou moci na tento účel vydat 200 jüanů (658 korun) měsíčně, starší hráči do 18 let maximálně dvojnásobek.

Čína je po Spojených státech druhým největším trhem pro videohry na světě. Prvenství USA je však podle BBC způsobeno právě pokračující regulací herního průmyslu čínskými úřady.

Čínské úřady nyní pracují na univerzálním identifikačním systému, který by mohly jednotlivé platformy využívat ke zjištění totožnosti hráčů a určení jejich věku. Firmám by měl systém zajistit, že budou operovat v souladu s novými státními předpisy.

Zmučený výraz, pak ale přijde změna. Jak se mladiství zbavují závislosti na mobilech

Mobil

Čína hovoří o nepříznivém vlivu her na zdraví mladých již delší dobu. V roce 2018 kvůli rostoucím obavám, že přílišné sledování obrazovky způsobuje u dětí krátkozrakost, vytvořila regulační úřad pro počítačové hry. Ve stejném roce rovněž na devět měsíců přestala vydávat povolení pro uvádění nových her na trh. Podle BBC tím však značně poškodila místní firmy.

Světová zdravotnická organizace (WHO) loni označila závislost na počítačových hrách za specifickou psychickou poruchu. Mezinárodně uznávaný diagnostický manuál duševních poruch Americké psychiatrické společnosti tuto závislost jako poruchu oficiálně neuvádí, zmiňuje však, že je v oblasti potřeba provést dodatečný výzkum. Řada zemí světa závislost na počítačových hrách považuje za poruchu ohrožující veřejné zdraví a jejím léčením se rovněž zabývá mnoho soukromých klinik.

Reklama

Související témata:

Související články

WHO: Závislost na videohrách je duševní nemoc

Světová zdravotnická organizace (WHO) nově zařadí na svůj seznam duševních nemocí závislost na videohrách. Potvrdil to podle agentury DPA generální ředitel WHO...

Výběr článků

Načítám