Hlavní obsah

První plovoucí hotel byl propadák. Skončil jako ruina v KLDR

Novinky, mšv

Ráj na moři sliboval první plovoucí hotel světa. Neotevřel se, jak by se dalo předpokládat v posledním desetiletí, ale už v roce 1988 na Velkém korálovém útesu v Austrálii. Osud brutalistní stavby, která nabídla i přistávací plochu pro vrtulníky, ale skončil fiaskem. Aktuálně čeká na demolici v Severní Koreji.

Foto: Profimedia.cz

Hotel byl koncipován pro Velký korálový útes. Ilustrační foto

Článek

Hotel, který nechali postavit v singapurských docích, byl podle serveru Messy Nessy od začátku velmi ambiciózním projektem. Nešlo o výletní loď, ale o luxusní „floatel“ (spojenina anglických slov float — plout — a hotel), který patřil do sítě mezinárodního luxusního řetězce Four Seasons. Duchovní otec stavby Doug Tarca v něm viděl velký potenciál, obzvlášť díky umístění na největším korálovém útesu světa.

U Velkého korálového útesu vznikne podvodní hotel

Cestování

Myšlenka plovoucího hotelu ho napadla během práce — živil se jako výzkumný potápěč právě v oblasti Velkého bariérového útesu, jímž byl velmi fascinován. Paradoxní je, že kvůli velkolepému projektu musela část oněch nádherných korálů ustoupit. Navzdory zoufalým varováním vědců a expertů zabývajících se ochranou životního prostředí, se v únoru 1988 konalo slavnostní otevření.

Ironií osudu ale je, že brzy zasáhla samotná příroda. Tropická bouře oddálila otevření pro veřejnost, protože poničila řadu vybavení, včetně plaveckého bazénu, který byl vedle restaurací, nočních klubů, barů nebo tenisového kurtu jedním z lákadel hotelu.

Katastrofy se doslova nabalovaly. Když za pár týdnů dorazili první hosté, byl učiněn znepokojující objev. Na dně, pod ohromnou plovoucí strukturou, bylo nalezeno na sto tisíc kusů munice z druhé světové války. Neuplynul ani rok a hotel byl zavřen.

Potkaly ho finanční potíže

Po svém prvotním neúspěchu stavba zakotvila v Ho Či Minově městě ve Vietnamu a byla překřtěna na Saigon Floating Hotel. Okamžitě se z ní stal hit, který proslul zejména jako místo bujaré noční zábavy. Zprvu opojný úspěch ale trval stěží dekádu, hotel se totiž dostal do finančních potíží.

V roce 1997 se budova přesunula do Severní Koreje, do blízkosti demilitarizované zóny, a již podruhé změnila jméno na Hotel Haegumgang. Tou dobou už značně zašlá stavba sloužila jako oficiální místo pro emocionálně vypjatá shledání rodin rozdělených korejskou válkou.

Jako by ran osudu nebylo už dost, v roce 2008 v hotelu jeden severokorejský voják zastřelil jihokorejského turistu, po čemž Soul rychle zablokoval všechny výlety do regionu. Severní Korea tak přišla o spoustu peněz. Od té doby monumentální stavba víceméně chátrá a stala se jen tichou připomínkou kdysi velkých ambic.

Přestože turistům je budova nadále otevřená, navštěvují ji maximálně tak místní nebo nepočetné skupiny Číňanů. Podle zpráv z Jižní Koreji z roku 2013 nebyl hotel posledních pět let udržován a panují tak obavy nejen o bezpečnost samotné konstrukce, ale i turistů.

Kim Čong-un podle serveru Daily Mail nedávno nařídil demolici budovy, protože nevykazuje jakýkoli národní charakter. Hotel tak zřejmě doplul do finále svojí neslavné odysey.

Reklama

Výběr článků

Načítám