Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sváry o odkaz Václava Havla. Na Wikipedii zuří boj o interpretaci prezidentova života

Česko

  17:53
PRAHA - Václav Havel je jedním ze symbolů sametové revoluce, jejíž třicáté výročí si Česko letos připomíná. Mezi lidmi však událost i Havel jitří emoce. LN již dříve popsaly, jak se vedou výkladové války nad wikipedickými hesly současných politiků; u článku o zesnulém exprezidentovi na internetové encyklopedii se to děje také. Řádí v něm vandalové a zuří boj o interpretaci Havlova života.

Václav Havel v New Yorku v roce 2006. foto: MAFRA

Turecko je teroristický stát, psalo se na české Wikipedii. Věta vydržela v prvním odstavci celý týden

Editační války – tím je myšlen stav, kdy někdo opakovaně vkládá text, který mu někdo jiný stejně vytrvale maže – se u Havla týkají jeho morálky. Jeden anonymní editor se například snažil prosadit do článku exprezidenta pasáž s názvem „Morální autorita? Ne. Běžný politik“, v níž argumentoval, že Havel není etickým symbolem morálky, nýbrž člověkem stejně kontroverzním jako většina politiků. Jeho text ostatní wikipedisté odstranili se zdůvodněním, že je proti základním pravidlům Wikipedie – neobjektivní a neozdrojovaný.

„Václav Havel je většinou národa považován za nezpochybnitelnou morální autoritu... Přitom jsou již delší dobu známá fakta o jeho především morálních prohřešcích,“ stálo v inkriminované pasáži. První a „asi největší“ prohřešek datoval přímo do revolučního období listopadu 1989. Havel se dle něj dohodl s Alexandrem Dubčekem, že podpoří jeho kandidaturu do prezidentské funkce, přičemž již v době slibu věděl, že tak neučiní. Své tvrzení anonymní autor nedoložil žádným zdrojem či odkazem, což je absolutní měřítko, zda text ponechat, či smazat.

Grafika - Wikipedie a Václav Havel.

Zrovna v tomto případě by se přitom zdroj našel, mazání by pak bylo mnohem složitější. „O tom Havlově slibu Dubčekovi, že se v prezidentské funkci vystřídají, se vcelku dlouho nevědělo. Informaci uvedl, a tím i rozvířil, až při 10. výročí Listopadu kameraman Stanislav Milota – ukázala se jako pravdivá s tím, že je samozřejmě dnes těžké soudit, zda Havel tenkrát myslel svůj slib vážně, a přesně to rekonstruovat,“ uvedl pro LN historik Michal Macháček, známý svou monografií o Gustávu Husákovi, za niž dostal vyznamenání od prezidenta Miloše Zemana.

Velké diskuze se vedly o potoku v Litvě, říká 18letý správce české Wikipedie. Zamykal i článek o Babišovi

Další v sérii výhrad na Wikipedii vůči exprezidentově mravní integritě byla spolupráce s někdejším komunistou Mariánem Čalfou (po sametové revoluci československý premiér – pozn. red.), „zaměstnávání estébáků na Pražském hradě a další styky s exponenty komunistického režimu“ plus využití komunistické síly k tomu, aby se stal prezidentem.

Podle odborníků takový pokus vylíčit Havla coby zakukleného komunistu zamlčuje a bagatelizuje jeho celoživotní práci. „Ve svých textech pronikavě analyzoval minulý režim, vystupoval na obranu nespravedlivě stíhaných, odseděl si za to přes čtyři roky ve vězení a zažíval dlouhodobě šikanu ze strany StB. Předhazovat mu pak jakousi přihlouplou spolupráci s představiteli minulého režimu nedává vůbec smysl,“ uvedl pro LN Jan Hron z Ústavu pro studium totalitních režimů.

Dočasný radikální krok

Anonym dokládal Havlovu nemorálnost i na prodeji části pražského paláce Lucerna firmě Chemapol řízené bývalým agentem StB Václavem Junkem, obchod uzavřený v roce 1997 zprostředkoval již zmíněný Čalfa. ,,Pikantní na celé záležitosti je to, že v té době Václav Havel rád řečnil o bratrstvech kočičí pracky a tunelování firem. Vlastního malého tunelu si nevšiml,“ připsal na Wikipedii. I tohle kolegové editoři smazali, anonym se však nevzdával. Vracel své odstavce do hesla z různých počítačů pod různými IP adresami, aby ho ostatní nemohli jen tak zablokovat. Skončilo to tím, že správce Wikipedie raději na čas zablokoval heslo samotné vůči všem zásahům.

Václav Havel v New Yorku v roce 2006.
Václav Havel v New Yorku v roce 2006.

Další Havlův kritik byl prozíravější; nevystupoval pod skrytou identitou a pro svá tvrzení uvedl zdroj. „Osoba Václava Havla je v novodobé historii také chápána jako synonymum kolaborantství a postbolševické vize řízení ,nového‘ státu,“ připsal wikipedista Lubos.vanicek; a hned pokračoval: „Ačkoliv tento člověk má i dnes spoustu příznivců, jednalo se s největší pravděpodobností o loutku řízenou bolševickými papaláši předlistopadové vlády a jejich rusky hovořícími ‚přáteli‘ z východu.“ Pro obě tvrzení uvedl jako zdroj článek na Britských listech. Wikipedisté mu však příspěvek smazali s dovětkem, že komentáře do hesla nepatří. Vanicek chvíli válčil – svůj text i přes opakované mazání do Wikipedie vracel – nakonec však rezignoval.

„Samozřejmě nebyl svatý“

Anonymové mění Okamurovo heslo na Wikipedii. Někteří se šéfovi SPD vysmívají, další zas politicky agitují

Podobně jako články o jiných významných politicích není ani ten Havlův ušetřen vandalismu, tedy vkládání vysloveně urážlivého či dehonestačního obsahu. Stejně jako Miloše Zemana se někteří vandalové pokoušejí vykreslit jako alkoholika i prvního polistopadového prezidenta. „Václav Havel byl vochlasta,“ připsal na konci března anonym. Nevydrželo to v článku ani minutu, než to smazal wikipedista Khamul1.

Výročí revoluce poskytne dle historika Macháčka nový impuls k virtuálním i skutečným disputacím o Havlových kvalitách. Zápas o jeho veřejný obraz zesílí, protože je chápaný coby symbol politické transformace země. Ne pro každého z toho plynou pozitivní konotace. „Nebude to hezké, jelikož v minulosti byla snaha ho pojímat až hagiograficky (líčit ho jako světce – pozn. red.), o to to bude v konfrontaci s fakty větší pád. On samozřejmě nebyl svatý, na druhou stranu platí citát: ‚Nechtějte po člověku, který řídí fekální vůz, aby voněl fialkami.‘,“ dodal Macháček.

Havlovo heslo patří na Wikipedii k těm populárním. Jen od roku 2015, kdy jsou k dispozici data o statistice článku, zaznamenalo milion zobrazení v češtině a další milion v anglické mutaci. Dbát na vyváženost a zdrojování je důležité, neboť z největší internetové encyklopedie vycházejí studenti při psaní referátů, novináři i autoři dalších zdrojů. Informace a dezinformace se tak z digitálního světa mohou přelévat do toho reálného.