Hlavní obsah

Osm tipů, jak vytvořit šik interiér

Novinky, nes

Existuje mnoho způsobů, jak interiér osvěžit. A mnohdy to nemusí být kompletní rekonstrukce, stačí jen pozměnit pár detailů a zakomponovat něco, co celek pozvedne. Podívejte se s námi, co všechno k takové proměně pěkného interiéru v šik domov lze využít.

Foto: M&T

Dveře osazené novým systémem Magnetic mohou mít místo klasické kliky jen úchytky. Zavřené drží díky dvojici magnetů v křídle a v rámu.

Článek

Vše začíná už vstupem do místnosti. Člověk vezme za kliku, chce otevřít dveře, ale třeba ji dostatečně nedomáčkne, možná se po letech používání zadrhne, a už to není ono. Dojem na návštěvy lze tak udělat už při příchodu do místnosti.

Třeba tím, že si otevřou dveře bez nutnosti tisknutí kliky. Dveře mohou být totiž osazeny magnetickým zámkem, díky kterému se otevírají a zavírají úplně stejně, jako třeba dveře u ledničky – pouhým tahem. Ostatně, právě u ledničky se autoři tohoto českého patentu inspirovali.

Moderní dveře můžete hledat v místnosti déle, než byste čekali

Tipy a trendy

„Ovládání dveří bez kliky, zámku i jakékoli elektroniky umožňuje novinkový systém M magnetic, který funguje na principu velmi silných magnetů zabudovaných ve dveřní zárubni a jejich protikusem ve dveřním křídle. Dveře drží pevně v zárubni pouze magnetická síla – magnety se vzájemně míjí, nedotýkají se,“ vysvětluje Roman Ulich ze společnosti M.

Věšák s úložným prostorem

Stejně nenápadným prvkem, nad kterým se ale návštěvník jistě překvapením pousměje, je atypický věšák na oblečení ve tvaru koule. Navrhla jej designérka Carolin Pertschová pro značku Philippi a je vyroben z leštěného hliníku.

Jeho podstatou je dutina v kouli věšáku, která slouží jako malý praktický úložný prostor. Ideálně třeba na klíče. Své uplatnění nalezne nejenom v předsíni či chodbě, ale i v pokoji.

Tmavě zelená barva bude hitem, v malých prostorech to s ní ale nepřehánějte

Tipy a trendy

Když zarámovat, tak vše!

Asi každý si už všiml, jak vzhled některých stěn v domácnostech téměř hyzdí ne úplně dobře ladící vypínače světel. I jimi lze přitom celkový dojem místnosti osvěžit.

Stačí se podívat na stěnu a zamyslet se, jak vypínač sladit. Volit lze v současnosti nejrůznější kombinace rámečků a vlastních tlačítek. Velice dobře vypadá například sladěný rámeček s rámy obrazů. Z vypínače se tak rázem stává další malý obraz na zdi.

Je to obraz, nebo ne?

A když jsme u obrazů, ne všechno, co se tváří jako obraz, jím skutečně musí být. Ve skutečnosti tak lze zamaskovat například televizor. Má příhodný název – The Frame (Rám), jenž po vypnutí realisticky zobrazí vybranou malbu, kresbu či fotografii.

Má i přístup do obchodů světových galerií, a tak je možné mít doma dílo prakticky jakéhokoli mistra. K televizi je k dokoupení i vyměnitelný rám, takže iluze opravdového obrazu je dokonalá.

Prohlédněte si nábytek od největších zahraničních hvězd festivalu Designblok

Tipy a trendy

Nástěnné vázy jako dlažba

U pohledu na zeď ještě na chvíli zůstaňme. Na ni lze totiž umístit nejenom obrazy, ale například i vázy.

Korejská designérka Hyunhee Hwangová navrhla pro svou britskou značku Extra & Ordinary sérii modulárních váz šestiúhelníkového tvaru Teumsae, které jsou inspirované dlažbou chodníků a květinami, které se jí občas proderou.

Právě tak vyhlížejí květiny do váz vsazené s náznakem odstávajících rohů. Majitel se může rozhodnout, zda nechá „prorůst” jen jeden květ, anebo zda vyzdobí všechny vázy v setu a nechá tak rozkvést „celý chodník”.

Vázy jsou v nabídce i ve stolní verzi. Nástěnné se připevňují ke zdi pomocí tří bodů.

Překážela by? Zkuste svinovací!

Jinou možností, jak zamaskovat televizní obrazovku v interiéru, je srolovat ji do pouzdra zavěšeného od stropu na „neviditelných” lankách a v případě potřeby ji rozvinout a ponechat „levitovat” v prostoru. Umožňuje to projekční plocha Zero-G od Screen Innovations.

Zlaté tapety dodají všednímu interiéru punc luxusu

Tipy a trendy

Oslnit lze i košem na odpadky

Během návštěvy se občas člověk začne pídit po koši na odpadky. I tímto obvykle přehlíženým doplňkem lze zaujmout. Nemusí to být totiž jen ten obyčejný s pedálem. Může být na vysokých nožkách a oděný v ručně vyráběné veganské kůži.

Přesně takový vytvořili designéři značky Dutchdeluxes a nese kratičký název Bo. Jeho vnitřek pak umožňuje odpadky rovnou třídit.

V koupelně zaujme jednoduchost

V koupelně lze zaujmout netradičními materiály i nápaditým řešením.

„Lídrem v atypických řešeních nábytku jsou rozhodně koupelny. Už více než dva roky hodně oslovují obyčejné jednoduše řešené umyvadlové desky, které dodekorují umyvadla rozmanitých tvarů a provedení. Malý prostor opticky zvětší, odlehčí a dodají mu trendový švih,” říká Petr Blažek ze společnosti Dřevojas.

Anketa

Doplňujete rádi domácnost novými prvky?
Ano, a docela často
29,2 %
Ano, občas něco přidáme
46,7 %
Spíše ne
8,4 %
Ne. Máme rádi to, na co jsme zvyklí
15,7 %
Celkem hlasovalo 763 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám