Hlavní obsah

Kreditka Applu je sexistická, burcují uživatelé

Novinky, mif

Společnost Apple se letos snaží uspět na trhu s vlastní kreditkou Card a svou první finanční službou zvanou Pay. U některých uživatelů ale americký počítačový gigant narazil a Apple viní ze sexistického přístupu. Muži totiž dostávají značně vyšší úvěrový limit než ženy. Upozornil na to server BBC.

Co umí kreditka Apple Card?Video: archiv tvůrců

 
Článek

Společnost Apple nabízí již delší dobu službu Apple Pay, díky které je možné do iPhonů či chytrých hodinek Apple Watch nahrát platební kartu od své banky a v obchodech následně k platbám využívat pouze zmiňovaná mobilní zařízení.

Letos však počítačový gigant posunul celý projekt na novou úroveň, když přispěchal se svou vlastní kreditní kartou Apple Card. S ní způsobil v zahraničí doslova mánii, a to především díky nabízeným službám.

Apple nabízí vlastní kreditku, zatím je jen virtuální

Internet a PC

Lidé dostávají peníze nazpět

Lidé totiž mohou dostávat část peněz za své platby nazpět. V podstatě se tak americký počítačový gigant s lidmi rozdělí o provize, které u obchodníků platí. Z jednotlivých plateb by lidé měli získat 2 % nazpět, v případě nákupů v Apple Storech dokonce 3 %.

Nyní se však ukázalo, že vstup Applu do velkého finančního světa má opravdu hořkou příchuť. Podnik totiž nabízí značně odlišné úvěrové limity na kartách podle pohlaví uživatelů. Například podnikatel David Heinemeier Hansson na Twitteru upozornil, že dostal od Applu 20krát vyšší úvěrový limit než jeho manželka. A to i přesto, že v bance měla lepší kreditní skóre než on.

Netrvalo dlouho a se stížnostmi se připojila celá řada dalších lidí. Dokonce i Steve Wozniak, jeden ze spoluzakladatelů Applu, který však z podniku již před lety odešel. Ten se svěřil, že dostal vyšší úvěrový limit než jeho žena, přestože mají společný bankovní účet – jejich kreditní skóre by tak mělo být zcela totožné.

Foto: archív výrobce

Apple Card

Bankéři tvrdí, že nepochybili

To, že ženy dostávají nižší úvěrové limity, je tedy evidentně u Applu běžnou praxí. Sluší se podotknout, že finanční záležitosti pro počítačového giganta zpracovává banka Goldman Sachs – na všech kartách je však logo nakousnutého jablka. Také přímo na stránkách společnosti je možné se dočíst, že jde „o nový druh kreditní karty, která byla vytvořena společností Apple, nikoliv bankou“.

Banka jakékoliv sexistické rozdělování klientů odmítla. „Naše úvěrová rozhodnutí pramení z bonity zákazníků, a nikoliv z jiných faktorů, jako je například pohlaví, rasa či věk,“ stojí v oficiálním prohlášení Goldman Sachs pro agenturu Bloomberg.

Jakmile však David Heinemeier Hansson vznesl oficiální stížnost, kreditní úvěr jeho manželky byl okamžitě navýšen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám