Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vy to nezvládnete. Matky samoživitelky čelí předsudkům, práci shánějí i roky

Každá třetí samoživitelka hledala po mateřské práci déle než půl roku. Většina se navíc setkala s předsudky, zda dokážou sladit práci i péči o dítě. Třem čtvrtinám zaměstnavatelé nevycházejí vstříc například zkrácenými úvazky, vyplývá z průzkumu.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

O svého pětiletého syna se Jana stará sama od letošního roku. Aby měla dost peněz na živobytí i na splácení úvěru, pracuje ve třísměnném provozu. Na syna jí proto moc času nezbývá. „Když partner našel štěstí jinde, nezůstala mi lednička, pračka, ani nábytek v dětském pokoji,“ popisuje. Úvěr proto kvůli vybavení bytu musela ještě navýšit.

Péči o dítě se jí s prací daří skloubit díky pomoci její matky. „Nebýt jí, nevím, jak bychom žili,“ dodává. Na příspěvky kvůli výši svého platu nedosáhne. „Ono je moc krásné vidět na papíře 20 000 korun, ale když všechno zaplatím, tak mi zbudou tak 3 000. Ale nějak to zvládáme a vím, že jsou na tom lidé hůř,“ zakončuje.

V rodinách, kde o děti pečuje jen jeden rodič, v Česku vyrůstá 400 tisíc dětí. V drtivé většině případů je samoživitelem žena. Alimenty pak vůbec nebo nepravidelně nedostává téměř každá druhá.

Často se navíc samoživitelky potýkají s problémy i při získávání zaměstnání. Na nemožnost sladit péči o dítě s prací, například kvůli nedostupnosti zkrácených úvazků, narazili při hledání zaměstnání tři ze čtyř (77 procent) samoživitelů.

„Je to problém, který se týká celé České republiky. Jde to napříč vzděláním. Je to problém velkých měst i malých obcí,“ komentovala výsledky Jana Skalková z organizace Byznys pro společnost.

O průzkumu

Průzkum provedla aliance Byznys pro společnost a Nadace Kooperativy na přelomu září a října. Dotazoval se 364 rodičů samoživitelů, 97 procent z nich byly ženy. Více než polovina (56 procent) má v péči jedno dítě mladší 18 let, třetina (31 procent) dvě děti, desetina (9 procent) tři a více dětí. Osm procent současně „sendvičově“ pečuje o další osobu.

Průzkum však také zjistil, že pětina samoživitelek nastoupila po konci mateřské na nižší pozici než před ní. Své původní místo dostalo zpátky 16 procent dotázaných, vyšší post se podařilo získat 14 procentům. Pětina si hledala jiné zaměstnání. Pět procent samotných rodičů začalo podnikat.

Téměř polovina (46 procent) samoživitelů se také v práci setkalo s předsudky, zda zvládnou práci i péči o dítě. „Když klientky přijdou na pohovor a řeknou, že mají děti a že nemají hlídání, začnou neseriózní otázky zaměstnavatele typu ‚A nebudete jim chybět doma?‘, kterými samoživitelku nažene do kouta,“ ilustrovala sociální pracovnice Diecézní charity Brno Martina Spoustová.

V centru proto s těmito matkami Spoustová například píše životopisy či trénuje pohovory. „Klientku bombarduji nepříjemnými otázkami, aby se automaticky nedala odbýt a bojovala za sebe a uměla se prodat,“ popsala.

Zůstávají, i když nejsou spokojené

Osobním překážkám, jako jsou dluhy, exekuce, nedostatečná kvalifikace, čelí pětina samoživitelů. „Když už tu práci seženou, akceptují nižší pracovní pozici, tím pádem i hůř placenou, než byla ta původní,“ dodává Skalková. Podle ní pak ženy v zaměstnání setrvávají, i když nejsou zcela spokojené. „Může za to vědomí, že když o tu práci přijdu, tak další hledám rok, dva roky,“ přibližuje.

Podobnou zkušenost popisuje i ředitel Asociace občanských poraden Stanislav Skalický. Podle něj se samoživitelé nejčastěji obracení na poradnu právě při hledání zaměstnání. „Nechtějí se spoléhat na to, že dostanou nějaké výživné, nechat se vyživovat. Nejde jen o peníze, ale i o pocit jistoty, sebenaplnění, sebeúcty,“ vyjmenovává.

Podle ministryně práce Jany Maláčové (ČSSD) je pro firmy ztrátou, pokud o schopné a loajální zaměstnance přicházejí. „Matky samoživitelky často vědí, jaké je to být na dně. Jsou vděčné za každou příležitost pracovat. V životě jsou často odkázány samy na sebe a jsou zvyklé zvládat všechno – domácnost, péči o děti i stárnoucí rodiče,“ uvedla.

Prázdniny samoživitelek: potíže v zaměstnání, polovina dětí nepozná tábor

Podle Martiny Štěpánkové Štýbrové z oddělení rodinné politiky na ministerstvu může samoživitelům pomoci schválené navýšení rodičovského příspěvku či snaha zavést zálohované výživné, na kterém resort pracuje. „Do tří let bychom měli nějakým způsobem vymyslet, jak proměnit současný systém mateřské a rodičovské, aby lépe navazoval na předchozí příjmy,“ dodává.

Minulý měsíc byla také uzavřená „gentlemanská dohoda“ zákoníku práce, která ukotvuje takzvané sdílené pracovní místo – totiž že by jedno místo sdíleli dva lidé. „Třeba jeden týden bude člověk pracovat na 70 procent a pak si to vymění s tím druhým. Je to na základě jejich domluvy,“ vysvětluje. 

Resort pracuje také na systému dostupného bydlení. „Dochází k nějakým dohodám, tak uvidíme, zda se do roku 2021 dočkáme zákona, který by nastavoval nějaký systém,“ zakončuje.

Nadace Agrofert

Fond podporuje osamělé rodiče samoživitele žijící v domácnosti s jedním či více dětmi. Cílem fondu je pomoci aktivním maminkám a tatínkům v jejich snaze najít východisko z tíživé životní situace a vrátit chod rodiny do "normálních kolejí".

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

USA vetovaly palestinskou žádost o plné členství v OSN. Hamás to odsoudil

19. dubna 2024  6:40,  aktualizováno  6:44

Spojené státy v pátek svým vetem v Radě bezpečnosti zablokovaly palestinskou žádost o plné členství...

V Íránu se ozvaly exploze. Podle Američanů zaútočil Izrael, ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

Poslanci změní vodní zákon v reakci na ekologickou havárii na Bečvě

19. dubna 2024  5:40

Změnu vodního zákona, která má snížit rizika havárií na řekách, budou v pátek schvalovat poslanci....

Česko bez výjimky, ujištěním navzdory. Co přesně stojí v migračním paktu

19. dubna 2024

Premium Evropská unie schválila migrační pakt a od roku 2026 budou muset jednotlivé státy přijmout svůj díl...

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...